Uzgoj pelina u vrtu – slatki vs. gorki

Objavljeno: 14. 03. 2024.
Uzgoj pelina u vrtu – slatki vs. gorki

Pelin je biljka iz porodice glavočika s bogatom poviješću i raznolikim korisnim svojstvima. Prilično je otporna biljka i uz malo truda možete je uspješno uzgojiti u svojem vrtu. U svijetu pelina, susrećemo se s različitim vrstama, ali najpoznatije su dvije - slatki pelin (Artemisia annua) i gorki pelin (Artemisia absynthium).

Što to čini pelin tako posebnim? Kako izgleda, kakvu ulogu ima slatki, a kakvu gorki pelin, doznajte u ovom tekstu.

Kako razlikovati slatki od gorkog pelina

Slatki pelin (Artemisia annua) obično dosegne visinu od 30 do 100 centimetara. Listovi slatkog pelina su prepoznatljivi po duguljastom obliku, perasto izrezanim rubovima i svijetlo zelenoj boji s finim dlačicama na površini. Kada slatki pelin procvjeta, njegovi maleni, svijetlo žuti cvjetovi stvaraju cvatove u obliku kuglica na vrhovima grana.

Gorki pelin (Artemisia absynthium)  je puno viša biljka od slatkog pelina, može naraste i preko 1.5m visine, a lišće mu je tamno zeleno, prekriveno srebrnastim dlačicama. Svijetlo žuti cvjetovi kod gorkog pelina rastu u uspravnim klasovima.

Okus

Slatki pelin ima nježan, sladak miris koji donosi osjećaj smirenosti i harmonije, čineći slatki pelin ne samo vizualno, već i osjetilno atraktivnim stanovnikom svakog vrta.

Za razliku od slatkog pelina, gorki pelin ima karakterističan miris i gorak okus.

Kemijski sastav i upotreba

Slatki pelin sadrži nekoliko važnih spojeva, a najvažniji među njima je artemisinin koji je učinkovit u suzbijanju malarije. Osim toga, istraživanja pokazuju da može biti vrlo koristan u liječenju tumora. Slatki pelin sadrži i flavonoide, tanine i druge spojeve koji smanjuju upalne procese u tijelu, pomažu tijelu u borbi protiv infekcija, poboljšavaju opće stanje organizma i djeluju terapeutski.

Čaj od listova i cvjetova slatkog pelina od davnina se koristi u narodnoj medicini u kulturama diljem svijeta.

Gorki pelin, poznat je  po svojoj intenzivnoj gorčini jer sadrži kemijski spoj tujon. Njegova gorčina potiče lučenje probavnih sokova i može pomoći u smanjenju simptoma probavnih smetnji poput nadutosti i grčeva. Osim tujona, gorki pelin sadrži terpene, flavonoide i druge spojeve koji poboljšavaju probavu, potiču apetit i imaju protuupalna svojstva. Također se koristi u tradicionalnoj medicini za suzbijanje crijevnih parazita i crva, a pokazao se uspješnim i kod liječenja Chronove bolesti.

Čaj od listova i cvjetova ne smije se kuhati nego ga treba preliti kipućom vodom i odmah procijediti. Uzima se na žlice, više puta na dan, jer u većim količinama izaziva vrtoglavicu i glavobolju.

Gorki pelin često se koristi kao začin u pripremi juha i raznih umaka te u izradi alkoholnih pića od kojih je najpoznatiji liker od pelina (Pelinkovac).

Važno je napomenuti da slatki i gorki pelin treba koristiti s oprezom i umjereno jer ako se koriste u većim količinama mogu izazvati određene negativne reakcije kod nekih osoba.

Uzgoj pelina u vrtu – slatki vs. gorki

Uzgoj pelina

Slatki i gorki pelin zahtjevaju gotovo iste uvjete za rast i uzgoj.

Pelin možete uzgojiti iz presadnica ili direktnom sjetvom na proljeće kada prođe opasnost od mraza. Ako se odlučite za direktnu sjetvu, koristite kvalitetno certificirano sjeme koje ćete lagano prekriti zemljom. Sadnice slatkog pelina rasporedite na razmak od 30 – 40 cm, a gorkog na nešto veću udaljenost. Birajte sunčane ili polusjenovite položaje, gorki pelin je tolerantniji na djelomičnu sjenu. Kod odabira trajnog mjesta za pelin, imajte na umu da se vrlo lako razmnožava s pomoću vjetra i ako se ne kontrolira brzo se može proširiti po cijelome vrtu. Pelin se može uzgajati i na siromašnim tlima, ali preferira dobro drenirana tla neutralne do blago kisele reakcije. Zalijevajte kada tlo postane suho na dodir. Cvjeta u srpnju i kolovozu, a berba se treba obaviti za suhog i lijepog vremena.

Certificirano organsko sjeme slatkog i gorkog pelina potražite na našem web shopu. Obogatite svoj vrt ovom zanimljivom biljkom. 

Cvjetovi pelina privući će mnoge korisne insekte poput pčela, leptira i kukaca koji su važni za oprašivanje biljaka i održavanje ravnoteže u vašem vrtu. Pelin je poznat po svojoj otpornosti na mnoge štetočine i bolesti pa će pružiti i dodatnu zaštitu drugim biljkama u njegovoj blizini.

Izvor fotografija: Canva

Galerija slika

sušenje pelina
mlada biljka pelina
čaj od pelina
cvijet pelina

Poveznice

čaj od pelinagorki pelinnarodni lijeksjeme pelinasjetva pelinaslatki pelinuzgoj pelina
  Ekološka poljoprivreda - Sve