Facelija

Objavljeno: 19. 02. 2019.
Facelija

Biljke za zelenu gnojidbu su idealne u ekološkoj i integriranoj poljoprivredi i za njih se ostvaruju izravni novčani poticaji.

Facelija (Lat. Phacelia tanacetifolia) je brzorastuća jednogodišnja biljka plavo – ljubičastih cvjetova, visine 60 – 90 cm.

Ukrasna i medonosna biljka se uzgaja za proizvodnju zelene krme, silaže ili sijena, kao zaštitni usjev protiv korova i nematoda, kao usjev za zelenu gnojidbu, a odlična je i za pčelinju pašu.

Svojim dubokim razgranatim korijenom  razrahljuje tlo i opskrbljuje ga dušikom kojeg pomoću dušičnih kvržica veže iz zraka.

U kratkom vremenu formira veliku količinu nadzemne biljne mase (3 – 5 tona suhe tvari / ha). Zbog visokog sadržaja dušika u biljci, zaoravanjam nakon cvatnje se u tlu brzo razgrađuje i pozitivno utječe na strukturu tla.

Gustom sjetvom i brzim nicanjem smanjuje populaciju korova.

Duga i obilata cvatnja, privlači pčele i neke predatorske insekte te tako utječe na bioraznolikost.

Sjetva i uvjeti uzgoja

Faceliju najčešće sijemo od veljače do lipnja, ovisno o dostupnosti vlage i temperature klijanja 10-20 oC. Prednost sjetve rano na proljeće je dovoljno vlage u tlu i što još ne kreće intenzivan rast korova pa poslije nije potrebno dodatno okopavanje.

 Uspijeva na svim tipovima tla, ali najviše joj odgovaraju lakša tla. Otporna je prema slabijim mrazovima (do -5oC) pa se može sijati i u kasnu jesen da bi niknula u rano proljeće.

Sije se širom ili u redove razmaka 20 cm, na dubinu od 1,5 do 2 cm. Sjeme ne smije ostati na površini jer se pod sunčevom svjetlosti zaustavlja klijanje. Tlo  za sjetvu mora biti dobro pripremljeno, a nakon sjetve potrebno je tlo povaljati kako bi osigurali bolji kontakt sjemena i tla. Preporučuje se sjetva 10 do 12 kg/ha.

http://lokvina.hr/shop/prodaja/ostalo-krmno-bilje

  Ekološka poljoprivreda - Sve