Kako odabrati idealnu sortu paprike za svoj vrt?
Kako odabrati idealnu sortu paprike za svoj vrt?
Paprika (Capsicum annuum) nezaobilazna je biljka u vrtovima i kuhinjama zbog svoje raznolikosti oblika, boja i okusa. Pravilnim odabirom sorte možete osigurati bogat urod prilagođen vašim
uvjetima i namjeni – bilo da se radi o svježoj konzumaciji, konzerviranju, začinima ili dekoraciji.
Glavne vrste paprika
Babure
Oblik: Kvadratni, mesnati plodovi debljih stijena, prosječne mase od 80 – 150 g.
Namjena: Idealne za punjenje, salate i svježu konzumaciju.
Popularne sorte: Zlata, Albaregia, Cubo Orange.
Kapije
Oblik: Duguljasti, spljošteni plodovi s zašiljenim vrhom i mesnatim unutrašnjim dijelom.
Namjena: Savršene za pečenje, pripremu ajvara i konzerviranje. Među najtraženijim su sortama za pripremu ajvara, jer daju bogat i slatkast okus nakon pečenja.
Popularne sorte: Kurtovska kapija, Slonovo uho, Dulce Italiano.
Roge
Oblik: Duguljaste, tanke paprike koje podsjećaju na rog krava, a za razliku od kapija plodovi nisu plosnati.
Namjena: Koriste se za salate, pečenje, kuhanje i kiseljenje.
Popularne sorte: Yesil Tatli, Corno di Toro Rosso.
Rotound (paradajz paprika)
Oblik: Okrugli, spljošteni plodovi čija površina može biti rebrasta ili glatka. Prosječna masa plodova se kreće od 30 - 120 g.
Namjena: Priprema zimnice, uglavnom kiseljenje.
Popularne sorte: Topepo, Paradiso, Tamiro.
Feferoni
Oblik: Najčešće su duguljastog oblika, zelene, žute, crvene ili narančaste boje, a mogu biti ljuti ili slatki.
Namjena: Koriste se svježi, ukiseljeni, sušeni ili kao sastojak raznim jelima.
Popularne sorte: Sigaretta, Friariello, Cayenne.
Chili
Oblik: Najpoznatiji tip sitnoplodnih paprika, uglavnom su plodovi lakši od 20 g. Kod nas se uglavnom uzgajaju kao ukrasne paprike u loncima.
Namjena: Umaci, kiseljenje i začini.
Popularne sorte: Habanero, Jalapeno, Aurora.
Začinske paprike
Oblik: Glavna karakteristika ovog tipa paprika je njihov tanki perikarp, debljine svega nekoliko milimetara, što omogućava da se plodovi već na biljci osuše kada dosegnu fiziološku zrelost. Kod ovih
sorti poželjna je intenzivna crvena boja koja se ne gubi ni nakon sušenja. Prosječna masa plodova iznosi približno 20 g.
Namjena: Sušenje i priprema začina.
Popularne sorte: Turska začinska.
Dekorativne i neobične paprike
Oblik: Raznolikost oblika i boja, od malih okruglih do duguljastih plodova.
Namjena: dekoracija, punjenje sirom i sl, te naravno za jelo (fantastičnog su okusa!)
Popularne sorte: Biquinho, Yola, Hamik.
Odabir sorte paprike ovisi o klimatskim uvjetima, namjeni uzgoja i otpornosti biljke na bolesti. Ako planirate punjenje, babure su najbolji izbor zbog svoje mesnatosti, dok su kapije i roge savršene za ajvar i pečenje. Ljubitelji ljutog uživat će u sortama poput Jalapeno i Habanero.
Eksperimentirajte s neobičnim sortama
Klasične sorte uvijek su dobar izbor, ali zašto ne bi pokušali eksperimentirati s neobičnijim sortama poput Chocolate ili Bonbon, koje dodaju jedinstven izgled vrtu i poseban okus jelima.
Proučite detaljan opis svake paprike na našem web shopu i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i uvjetima uzgoja. Bez obzira na to tražite li savršenu papriku za punjenje, ajvar, salate ili dekoraciju, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. A u vrtu, ne zaboravite držati ljute sorte podalje od slatkih kako biste spriječili međusobno oprašivanje i dobili željeni okus svakog ploda.