Proljetna sjetva špinata – posijte danas, berite za nekoliko tjedana
Proljetna sjetva špinata – posijte danas, berite za nekoliko tjedana
Ako volite zdravo, svježe i zeleno u svojim jelima, onda je vrijeme za sjetvu špinata! Ova otporna i jednostavna biljka uspijeva u hladnijem dijelu godine i ne traži puno brige. Uz nekoliko trikova, možete ubrzati njegovo klijanje i osigurati bogat urod!
Kada i kako sijati špinat?
Špinat najbolje raste na temperaturama između 5 i 20 °C. Ako kasnite sa sjetvom, riskirate da zbog dužine dana biljka prebrzo prijeđe u generativnu fazu i počne cvjetati, tj. „ići u sjeme“, što znači da ćete ubrzo izgubiti urod. Zato posijte špinat odmah, prije nego dani postanu predugi!
Sijte ga direktno u vrt čim se tlo malo zagrije, obično od kraja veljače do travnja. Sjeme sijte na dubinu od 1-2 cm, s razmakom od 5-10 cm između biljaka, a između redova ostavite oko 25 cm. Ako želite dulju berbu, sijte ga sukcesivno svakih desetak dana.
Za kasniju proljetnu sjetvu, preporučuje se odabrati sjenovita mjesta jer će, kako dani budu dulji, špinat brže prijeći u cvatnju na punom suncu.
Koju sortu odabrati?
Postoje različite vrste špinata, a za proljetnu sjetvu birajte brzorastuće sorte. Naša tri provjerena favorita:
• Lorelay – otporna sorta tamnozelenih listova, odlična za kuhanje.
• Matador – brzo raste i daje bogat urod.
• Viroflay – sorta velikih, sočnih listova, savršena za svježu konzumaciju.
Sve tri sorte lako se uzgajaju i pogodne su za vrtove, povišene gredice ili veće posude.
Kako ubrzati klijanje špinata?
Špinat ponekad sporije proklije zbog tvrde sjemene ljuske, no postoje načini kako možemo poboljšati i ubrzati klijanje. Jedna od najučinkovitijih metoda je namakanje sjemena u mlakoj vodi 12–24 sata prije sjetve.
Još jedan trik za ravnomjernije klijanje je hladna stratifikacija. Nakon namakanja, sjeme se može zatvoriti u vrećicu i držati 3–5 dana u hladnjaku, što imitira prirodne zimske uvjete i potiče bolju klijavost.
Kako bi špinat uspješno rastao, važno je osigurati rahlo i umjereno vlažno tlo. Previše vode može uzrokovati truljenje sjemena, a suhoća spriječiti klijanje. Tanki sloj malča pomaže u zadržavanju vlage i štiti tlo od isušivanja.
Berba – kad i kako?
Već nakon 4-6 tjedana možete započeti s berbom! Berite vanjske listove ili cijelu biljku ako želite jednokratnu berbu. Najbolje ga je koristiti svježeg – u salatama, smoothiejima ili lagano blanširanog u varivima i pitama. Pogledajte naš recept Tortelini sa špinatom i češnjakom.
Sjetvom špinata u proljeće, uz odabir prave sorte i malo pripreme, možete uživati u zdravim i svježim listovima već za nekoliko tjedana. Ako ste propustili proljetnu sjetvu, ne brinite!
Špinat možete posijati i ponovno na jesen, nakon 15. kolovoza. Sjetvom u jesen smanjujete rizik od brze cvatnje.