Top 5 biljaka za ljetnu sjetvu

Objavljeno: 24. 07. 2023.
Top 5 biljaka za ljetnu sjetvu

Ljeto je obično vrijeme kada uživamo u svojim biljkama i u berbi svježih plodova, a radove u vrtu svedemo na zalijevanje, pregledavanje i njegu biljaka.

Iako je ljeto zbog visokih temperatura i sušnog razdoblja izazovno za sjetvu i uzgoj, neke vrste uspješno možemo uzgajati i u najtoplijem dijelu godine. Bitno je samo  da kod ljetne sjetve osigurate redovno zalijevanje, barem u početnim fazama nicanja i rasta biljaka te da odabere dobre vrste i sorte za ljetnu sjetvu.

Prednost sjetve ljeti je brže nicanje jer je tlo dovoljno zagrijano, a i problemi sa štetnicima i nekim bolestima su manji.

Bilo bi poželjno da se ljetna sjetva obavi nakon kiše koja je dobro navlažila tlo kako bi sjemenke lakše i brže niknule.

Evo nekoliko prijedloga biljaka kojima možete obogatiti svoj vrt sjetvom u ljetnim mjesecima:

MRKVA

Za uspješno klijanje mrkve u srpnju i kolovozu potrebno je osigurati dovoljnu vlažnost tla. Nakon sjetve pokrijte tlo kako bi zadržali vlagu i spriječili isušivanje površinskog sloja tla te nastajanje pokorice. Izvrsno rješenje je pokrivanje papirom dok sjeme ne nikne.

Ljetnom sjetvom mrkve izbjeći ćete najvećeg mrkvinog štetnika, mrkvinu muhu. Sorte Nantes i Touchon idealne su za ljetnu sjetvu, a pogodne su i za kraće skladištenje.

BLITVA

Jako brzo raste, lako se uzgaja, a obiluje hranjivim tvarima. Ljetna sjetva omogućit će berbu u kasno ljeto ili ranu jesen.

Za sjetvu birajte mjesto u vrtu koje je u djelomičnoj sjeni, a kod berbe režite vanjske listove kako bi se blitva mogla dalje razvijati. Berite mladu blitvu, puno je ukusnija i nije je potrebno dugo kuhati, samo minutu-dvije. Možete je umjesto kuhanja popeći u tavi.

Veliki izbor sorti – zelene (Barese, Triestina), crvene (Feurio), purpurne (Magenta Sunset) ili šarena kombinacija (Tre colori, Melange). Sličnog su okusa bez obzira na boju. Preporučamo da šarene blitve samo kratko popečete u tavi da ostanu lijepe boje.

TIKVICE

Tikvice vole toplinu i dobro uspijevaju ljeti, ali im je potrebno redovito zalijevanje. Kako bi omekšali omotač sjemenke i ubrzali nicanje, namočite sjemenke preko noći.

Većina sorti je kraće vegetacije, poput Scuro di Milano/Black Beauty, Gold Rush, Striato d Italia i  idealne su za ljetnu sjetvu.  Ako volite neobične tikvice, birajte okrugle (Nizza, Piacenza) ili patišon (White Custard, Lillesol).

KRASTAVCI

Kao i tikvice, vole toplinu I zahtijevaju redovito zalijevanje.

Osigurajte im potporu za penjanje i redovito berite plodove kako bi potakli razvoj novih. Možete odrezati vrh na glavnoj grani kako bi potakli razvoj bočnih grana. Neke sorte su plodnije na bočnim granama.

Birajte sorte kraće vegetacije poput Shintokiwa ili Marketmore i uživajte u kasnoj ljetnoj berbi. Sorta Nishiki je azijski tip krastavca i podnosi i veće vrućine nego ostale sorte.

MAHUNE

Vrtlari početnici mahune obično siju na proljeće, a oni iskusniji znaju da ih možemo sijati i ljeti. Sorte kraće vegetacije (prvenstveno niske sorte) će u toplim uvjetima brzo niknuti, početi cvjetati i dati prve plodove već za 2 mjeseca.

Sjetva može biti gusta jer dobro rastu i kada su zbijene. Možete ogrnuti grmiće zemljom, da budu stabilniji te da ih vjetar ne polomi.

Sjetvom mahuna nekoliko puta u sezoni i kontinuiranom berbom imat ćete svježe mahune  cijelu sezonu,  a vjerujemo da će se nekoliko paketića naći i u zamrzivaču.

Ukusne brzorastuće niske sorte su Anellino di Trento (popularni kifleki), Berggold (žute olovke) te Ferrari ili Slenderette (zelene olovke).  Od sorti široke mahune birajte Giallo (žute) ili Baroma (zelene).

 
 

Poveznice

brzorastuce sorteeko povrćeorganska blitvaorganska mrkvaorganske tikviceorganski krastavacorganski vrtorgansko sjemesjetva ljetisvježi plodovivlažnost tlavrt ljeti
  Ekološka poljoprivreda - Sve