Zašto je cvijeće važan dio svakog organskog vrta

Objavljeno: 30. 04. 2024.
Zašto je cvijeće važan dio svakog organskog vrta

Većina vrtlara s velikom pažnjom njeguje svoje povrće i voće, a cvijeće i ostalo ukrasno bilje smatra samo dodatkom koji je ugodan oku. Međutim, u svijetu organskog vrtlarenja, gdje se naglasak stavlja na prirodne procese i očuvanje ekosustava, cvijeće ima vrlo važnu ulogu.

Donosimo vam nekoliko razloga zašto su različite cvjetne vrste vrlo bitne u svakom vrtu.

Cvijeće koje privlači oprašivače

Privučeni bojom i mirisom cvjetova, pčele, leptiri, bubamari i drugi korisni kukci aktivno traže hranu u cvjetovima i pri tome prenose pelud s jednog cvijeta na drugi. Tako pomažu da se biljke oplode, tj proizvedu sjemenke i plodove.

Oprašivanje biljaka putem insekata puno je učinkovitije od oprašivanja putem vjetra jer oprašivači obično posjećuju više cvjetova u kraćem vremenskom razdoblju i mogu oprašivati biljke na većim udaljenostima, što povećava šanse za uspješno oprašivanje. Tako oprašene biljke jače su, zdravije i donose više plodova.

Prirodni repelenti

Osim što cvijeće privlači korisne insekte, može djelovati i kao prirodni repelent protiv „napasnih“  insekata koji nam grickaju biljke. Određene vrste cvijeća izlučuju mirise ili imaju prirodne kemijske spojeve koji odbijaju štetne insekte, puževe ili voluharice.

Na primjer, neven i kadifica imaju sposobnost odbijanja štetnih insekata poput lisnih uši, mrava, muha i komaraca, a djeluje i protiv nematoda u tlu. Biljke koje imaju jak miris,  poput lavande, ružmarina, bosiljka i mente odbijaju komarce, miševe i voluharice. Također, mirisne tvari koje proizvode neki cvjetovi mogu biti zbunjujuće za štetnike i tako ih odvratiti od biljaka na kojima se žele hraniti.

Biološka raznolikost

Različite cvjetne vrste privlače različite vrste životinja, kukaca, leptira i ptica što pridonosi stvaranju biološke raznolikosti. Biološka raznolikost temelj je za održavanje prirodne ravnoteže svakog ekosustava.

Poboljšivači tla

Uvođenjem različitih vrsta cvijeća i ugrasnog bilja u svoj organski vrt možemo poboljšati kvalitetu tla, stvarajući plodnije i prozračnije tlo za rast biljaka.

Duboki korijeni nekih cvjetnih vrsta, poput kadulje, doprinose poboljšanju strukture tla tako što razbijaju tvrdu zemlju, i poboljšava prozračnost i drenažu tla. Na taj način korijenu biljaka omogućujemo lakši pristup vodi i hranjivim tvarima iz tla. Lijepo cvatu i razne „zelene gnojidbe“ i osim što poboljšavaju tlo, privlače razne korisne kukce. Osim toga, cvjetne gredice mogu djelovati kao pokrivač tla, sprečavajući eroziju i isparavanje vlage iz tla.

Ljepota za oko i melem za dušu

Svojim životopisnim bojama i oblicima, cvijeće donosi nevjerojatnu ljepotu u vrt i tako oplemenjuje svoju okolinu. Raznobojni cvjetovi poput anemona, cinija, karanfila, nevena, lavande, maka i dalija daju posebnu vrijednost vrtu, stvarajući ugodno okruženje za uživanje i meditaciju.

Kada idući put sjedite u svojem vrtu, divite se njegovoj ljepoti , promatrate leptire i pčele, sjetite se da cvijeće u organskom vrtu nije samo ukrasni element, već vrlo važan faktor za postizanje zdravog i održivog vrta s obiljem plodova. Njegova višestruka uloga u privlačenju korisnih insekata, odbijanju štetočina, poboljšanju strukture tla i očuvanju biološke raznolikosti čini ga nezamjenjivim dijelom organskog vrtlarenja. I zato ne zaboravite - započnite sa sadnjom raznolikog cvijeća u svom vrtu, dozovite oprašivače i promatrajte kako se vaš ekosustav oživljava.

Galerija slika

Ružmarin u cvatu
Borač u vrtu
Cvijeće u organskom vrtu
Cvijeće u organskom vrtu
Cvijet u vrtu
Suncokret

Poveznice

bioraznolikostbosiljakcvijeće u vrtucvjetne vrstedalijaekološko cvijećekadifakaranfillavandamakmentanevenoprašivanjeoprašivanje kukcimaorganski vrtorgansko sjemeorgansko sjeme cvijećaprirodni neprijateljirepelentisjeme cvijeća
  Ekološka poljoprivreda - Sve