Sezonsko i ukusno iz vrta - Zapečene slane palačinke s blitvom i sirom

Objavljeno: 26. 02. 2025.
Sezonsko i ukusno iz vrta - Zapečene slane palačinke s blitvom i sirom

Dok su vani još uvijek temperature niske, nas griju tanjuri puni toplih, hranjivih obroka pripremljenih od sezonskog povrća. Blitva, špinat, kelj i druge zimske namirnice pune su vitamina i zahvalne za pripremu. Najčešće ih koristimo u varivima, umacima i prilozima, ali mogu biti i glavni sastojak kreativnih recepata.

Palačinke punjene blitvom i sirom

Nakon popečaka od kelja i krumpira, ovaj put vam donosimo još jedan ukusan recept – palačinke punjene blitvom. Savršen i brz zdrav obrok, a može poslužiti i kao odlična opcija za ponijeti na posao ili put.

Sastojci:

Za palačinke:

2 jaja

250 ml mlijeka ili mineralne

150 g brašna (može pola bijelo, pola integralno)

prstohvat soli

malo ulja

Za nadjev:

300 g blitve (ili kelja)

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

100 g svježeg sira

50 g ribanog tvrdog sira (gauda, parmezan)

1 žlica kiselog vrhnja

Sol, papar, muškatni oraščić po ukusu

malo maslinovog ulja

Za preljev:

jaje

vrhnje

malo ribanog sira

Priprema:

Ispecite tanke palačinke i krenite u pripremu nadjeva.

Na malo maslinovog ulja popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte sitno sjeckanu blitvu (ili kelj) i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. U ohlađeno dodajte sir, vrhnje i začinite po želji.

Palačinke punite smjesom, zarolajte i stavite u vatrostalnu posudu. Umućeno jaje s vrhnjem prelijte preko palačinki. Gore naribajte malo sira i stavite peći oko 20 minuta na 200 oC, dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu.

Palačinke su najbolje kada se jedu tople uz svježu zelenu salatu. Palačinke su najbolje kada se jedu tople uz svježu zelenu salatu. Mi smo ovaj put umjesto blitve koristili kelj i ispalo je odlično! Također, možete koristiti i špinat ako ga više volite.

Dobar tek!

Galerija slika

Img e1115
Img 1122
Img 1127

Poveznice

blitvadomaća kuhinjadomaće iz vrtakeljsezonska kuhinjašpinatzdrava hrana
  Ekološka poljoprivreda - Sve