Sezonsko i ukusno iz vrta - Zapečene slane palačinke s blitvom i sirom
Sezonsko i ukusno iz vrta - Zapečene slane palačinke s blitvom i sirom
Dok su vani još uvijek temperature niske, nas griju tanjuri puni toplih, hranjivih obroka pripremljenih od sezonskog povrća. Blitva, špinat, kelj i druge zimske namirnice pune su vitamina i zahvalne za pripremu. Najčešće ih koristimo u varivima, umacima i prilozima, ali mogu biti i glavni sastojak kreativnih recepata.
Palačinke punjene blitvom i sirom
Nakon popečaka od kelja i krumpira, ovaj put vam donosimo još jedan ukusan recept – palačinke punjene blitvom. Savršen i brz zdrav obrok, a može poslužiti i kao odlična opcija za ponijeti na posao ili put.
Sastojci:
Za palačinke:
2 jaja
250 ml mlijeka ili mineralne
150 g brašna (može pola bijelo, pola integralno)
prstohvat soli
malo ulja
Za nadjev:
300 g blitve (ili kelja)
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
100 g svježeg sira
50 g ribanog tvrdog sira (gauda, parmezan)
1 žlica kiselog vrhnja
Sol, papar, muškatni oraščić po ukusu
malo maslinovog ulja
Za preljev:
jaje
vrhnje
malo ribanog sira
Priprema:
Ispecite tanke palačinke i krenite u pripremu nadjeva.
Na malo maslinovog ulja popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte sitno sjeckanu blitvu (ili kelj) i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. U ohlađeno dodajte sir, vrhnje i začinite po želji.
Palačinke punite smjesom, zarolajte i stavite u vatrostalnu posudu. Umućeno jaje s vrhnjem prelijte preko palačinki. Gore naribajte malo sira i stavite peći oko 20 minuta na 200 oC, dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu.
Palačinke su najbolje kada se jedu tople uz svježu zelenu salatu. Palačinke su najbolje kada se jedu tople uz svježu zelenu salatu. Mi smo ovaj put umjesto blitve koristili kelj i ispalo je odlično! Također, možete koristiti i špinat ako ga više volite.
Dobar tek!