Svibanj u vrtu – što sijati i saditi
Svibanj u vrtu – što sijati i saditi
Većina vrtlara teško odolijeva toplom i sunčanom vremenu kakvo je bilo prošli vikend. Rajčice i paprike su posađene u mnogim vrtovima, no vrijeme još nije dovoljno stabilno da bi se biljčice osjećale ugodno i krenule s rastom. Zaštitite ih privremeno od noćne hladnoće paučinastim pokrovom, a ako nastavi padati kiša, možda i kakvim krovićem.
"Ledeni sveci" bi nas još mogli iznenaditi - nije isključen niti mraz sredinom mjeseca. Pričekajte da prođu pa rasadite preostale presadnice, peruanske jagode, krastavce, tikvice, dinje, lubenice, tikve, celer i sve ostale biljke koje ste vrijedno njegovali cijelo proljeće. Sve te biljke možete i direktno sijati, čuvajte ih od puževa i mazite dok ne krenu rasti. Uz obalu su biljke sigurnije da će vrijeme biti povoljno, pa slobodno nastavite sa sjetvom i sadnjom ako ste u toplijoj zoni. Artičoke su idealni usjev za tople krajeve, a možete pokušati uzgojiti i kikiriki.
Ljeta su sve toplija pa birajte vrste i sorte koje bolje podnose vrućinu i sušu, npr. azijske krastavce, gorku dinju, kiwano, mini meksičke krastavce... veliki je izbor biljaka koje su još nedavno bile egzotične u našim vrtovima, a sad ih često koristimo u kuhinji.
Na kontinentu još sijemo salate, mrkvu, ciklu, komorač, rotkvice, daikon, brzorastuće repice, a vrijeme je i za kukuruz šećerac. Blitva je vjerojatno već razvila bujno mlado lišće, no ako ste je propustili posijati, niste zakasnili. Posijte mahune i grah, leću, slanutak, sikiricu... izaberite neku od mahunarki koje volite jesti i uzgojite dovoljno da cijelu zimu možete uživati u njima.
Pauza za osjetljive vrste
Sad nije vrijeme za sjetvu potočarke, azijskih salata, špinata i drugih kultura koje ne vole duge ljetne dane. Umjesto da razviju lišće, žure se i pokušavaju se osjemeniti prije vrućina. Pričekajte kraj ljeta pa ih ponovo sijte. Ako ste sačuvali nešto lučica na hladnom, možete posaditi i drugu turu luka, smanjuje se opasnost od lukove muhe.
Cvijeće i začini
Ne zaboravite posijati cvijeće i začinsko bilje. Pažljivo pročitajte upute za sjetvu - neke biljke traže hladan period prije sjetve, pa s njima treba pričekati zimu, a neke baš vole vrućine. Većina začinskog bilja sije se po samoj površini tla, bez pokrivanja zemljom, jer im je potrebno svjetlo da niknu. To je prava pozivnica mravima da se pogoste, pa predlažemo da takve biljke uzgojite u teglama i kasnije ih rasadite po vrtu.
Eksperimentirajte, mijenjajte ustaljene navike i birajte nove "stare" sorte. Sve vrste i sorte iz naše ponude smatraju se "starim" jer su slobodno oprašujuće, to znači da uz malo pažnje možete ostaviti uzgojeno sjeme i za iduću sezonu. Često ćete ih naći i pod imenom "heirloom" ili "heritage". Neke sorte su stvarno stare - npr. rajčica Marmande potječe iz Francuske gdje se počela službeno uzgajati po vinogradima umjesto loze još 1870. g. Izaberite ono što volite jesti, nek 70-80% vrta bude puno takvih biljaka, a u ostatku isprobajte i poneku novu.
Uživajte na svježem zraku, okružite se biljkama i dragim ljudima!