Sezonsko i ukusno iz vrta - Što se sada jede
Sezonsko i ukusno iz vrta - Što se sada jede
Nekima se čini da zimi nema ničega u vrtu, ali pravi vrtlari znaju da je to daleko od istine. Zimski vrt pun je lisnatog povrća i svježih salata koje su savršene za ove hladne dane. Ovo je vrijeme kada uživamo u kelju, blitvi, špinatu, radiču, endiviji, matovilcu i potočarki, ali i u povrću koje smo na vrijeme pobrali i pospremili poput krumpira, batata i bundeva.
Ekološki uzgojene, pune vitamina i minerala, ove namirnice daju nam razne mogućnosti za pripremu tradicionalnih jela, ali i bude maštu za razne nove kombinacije.
Naš favorit za ove zimske dane su popečci od kelja i krumpira – brzi i jednostavan recept, savršen kao prilog ili glavno jelo. Umjesto krumpira možete koristiti i batat, a umjesto kelja blitvu ili špinat.
Popečci od kelja i krumpira
Sastojci:
- 300 g svježeg kelja
- 2 veća krumpira
- 1 jaje
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice naribanog sira (parmezan ili po izboru)
- 1 manji češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- Sol i papar, peršin, muškatni oraščić po želji
- Maslinovo ulje
Priprema:
Operite kelj, odstranite tvrde dijelove i zalijte vrućom vodom (1 – 2 minute). Ocijedite i kada se malo ohladi, sitno nasjeckajte.
Krumpir ogulite, narežite na kocke, skuhajte u slanoj vodi i zgnječite u pire.
Pomiješajte kelj, pire krumpir, jaje, krušne mrvice, naribani sir, sitno nasjeckani češnjak i sve začinite po želji.
Oblikujte male popečke, zapecite ih na maslinovom ulju po nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu.
Poslužite uz svježi salatu, najdraži umak i uživajte. Dobar tek!