Sezonsko i ukusno iz vrta  - Što se sada jede

Objavljeno: 20. 01. 2025.
Sezonsko i ukusno iz vrta  - Što se sada jede

Nekima se čini da zimi nema ničega u vrtu, ali pravi vrtlari znaju da je to daleko od istine. Zimski vrt pun je lisnatog povrća i svježih salata koje su savršene za ove hladne dane. Ovo je vrijeme kada uživamo u kelju, blitvi, špinatu, radiču, endiviji, matovilcu i potočarki, ali i u povrću koje smo na vrijeme pobrali i pospremili poput krumpira, batata i bundeva.

Ekološki uzgojene, pune vitamina i minerala, ove namirnice daju nam razne mogućnosti za pripremu tradicionalnih jela, ali i bude maštu za razne nove kombinacije.

Naš favorit za ove zimske dane su popečci od kelja i krumpira – brzi i jednostavan recept, savršen kao prilog ili glavno jelo. Umjesto krumpira možete koristiti i batat, a umjesto kelja blitvu ili špinat.

Popečci od kelja i krumpira

Sastojci:

  • 300 g svježeg kelja
  • 2 veća krumpira
  • 1 jaje
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice naribanog sira (parmezan ili po izboru)
  • 1 manji češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • Sol i papar, peršin, muškatni oraščić po želji
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Operite kelj, odstranite tvrde dijelove i zalijte vrućom vodom (1 – 2 minute). Ocijedite i kada se malo ohladi, sitno nasjeckajte.

Krumpir ogulite, narežite na kocke, skuhajte u slanoj vodi i zgnječite u pire.

Pomiješajte kelj, pire krumpir, jaje, krušne mrvice, naribani sir, sitno nasjeckani češnjak i sve začinite po želji.

Oblikujte male popečke, zapecite ih na maslinovom ulju po nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu.

Poslužite uz svježi salatu, najdraži umak i uživajte. Dobar tek!

Galerija slika

Blitva
Potocarka
Zimska salata
Brokula

Poveznice

domaća hranalokalno povrćepopečci od krumpira i keljasezonsko povrćešto sada beremo u vrtuzimski vrt
  Ekološka poljoprivreda - Sve