Savjeti za sjetvu u travnju: Što posijati za uspješan urod
Savjeti za sjetvu u travnju: Što posijati za uspješan urod
Dani su sve dulji, temperature rastu, ali nemojte se previše žuriti sa sjetvom toploljubivih kultura poput mahuna, tikvica i sl. na otvorenom – hladnoća nas još uvijek može iznenaditi.
Sada je idealno vrijeme za sjetvu:
Mrkve, peršina, cikle i pastrnjaka – ove korjenaste kulture vole prohladno vrijeme i sporije klijaju, pa ih vrijedi posijati što prije.
Graška i špinata – još stignete posijati grašak, a brzorastući špinat (npr. Viroflay ili Lorelay) dat će vam bogat urod u kratkom roku.
Rotkvica – brzo rastu i spremne su za berbu već za nekoliko tjedana!
Prekasno je za bob, azijske salate, bunarku i potočarku.
Kod kasne sjetve bob često napadnu uši, a zbog kratkog razvoja ne stigne razviti dovoljno lisne mase prije cvatnje. Azijske salate, poput gorušica, u ovo doba godine brzo krenu u cvijet, umjesto da razviju listove. Ovo nije zbog temperature, već zbog duljine dana!
Još stignete posaditi:
Luk i češnjak – ako ih još niste posadili, slobodno to učinite. Raspodijelite sadnju u više etapa kako biste izbjegli lukovu muhu. Lučice luka čuvajte na hladnom – tako možete saditi čak i u svibnju ili lipnju.
Mrkvu i luk – posijte ih zajedno! Gušće posijana mrkva djeluje kao pokrovni usjev koji štiti luk od lukove muhe.
Blitvu i korabicu – u toplijim krajevima ovo je pravo vrijeme za njihovu sjetvu.
Cvijeće i začinsko bilje – sad je trenutak da provjerite opise biljaka i počnete sjetvu. Većina ljekovitog i začinskog bilja treba svjetlost za nicanje, pa ih pri sjetvi nemojte pokrivati slojem zemlje.
Savjet: Ako uzgajate presadnice začinskog bilja, izbjeći ćete da vam mravi odnesu sjeme!
Ne brinite, sve ćete stići. Opustite se i uživajte u sjetvi.