Koliko dugo sjeme ostaje klijavo – saznajte sve o vijeku trajanja sjemena
Koliko dugo sjeme ostaje klijavo – saznajte sve o vijeku trajanja sjemena
Kada se bavimo uzgojem biljaka, bilo profesionalno ili kao hobi, klijavost sjemena ključna je za uspješan početak. Postotak sjemena koje uspješno proklija u optimalnim uvjetima, može se razlikovati između različitih vrsta biljaka, a ovisi o genetici, uvjetima skladištenja i starosti sjemena.
Što je klijavost i zašto je važna?
Klijavost je postotak sjemena koji je proklijao u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki. Na primjer, ako posijete 100 sjemenki i 85 njih proklija, klijavost iznosi 85 %. Kvalitetno sjeme visoke klijavosti daje biljke koje brže rastu i razvijaju jači korijen pa su takve biljke obično otpornije na stres, sušu i napade štetnika.
Što je veći postotak klijavosti, to će više biljaka niknuti i razviti se u zdrave usjeve, bit će manji gubitak sjemena, manje ponovne sjetve i manje troškova što je osobito važno za profesionalne proizvođače, ali i za hobiste koji se raduju svakoj proklijaloj biljčici.
Prosječna klijavost različitih vrsta sjemena
Klijavost sjemena različita je za pojedine vrste biljaka, a ovisi o skladištenju i starosti sjemena.
Vrsta sjemena | Prosječna klijavost (%) | Trajanje klijavosti (godine) |
Rajčica | 80 - 95 | 4 - 6 |
Paprika | 70 - 90 | 2 - 3 |
Mrkva | 50 - 70 | 2 - 3 |
Salata | 80 - 95 | 3 - 5 |
Peršin | 50 - 70 | 1 - 2 |
Krastavac | 80 - 95 | 5 - 6 |
Kupus | 75 - 90 | 4 - 5 |
Grah | 85 - 95 | 3 - 4 |
Kukuruz | 85 - 95 | 1 - 2 |
Pšenica | 90 - 98 | 1 - 3 |
Da bi sjeme duže ostalo klijavo i zdravo, treba ga pravilno čuvati. Loše skladištenje može smanjiti postotak klijavosti i dovesti do propadanja sjemena. Sjeme treba čuvati na tamnom i suhom mjestu. Idealna temperatura je između 5 i 10 oC, u tamnim posudama, staklenkama ili papirnatim vrećicama koje dišu. Svjetlost može smanjiti klijavost sjemena.
Najveći neprijatelj kod skladištenja sjemena je vlaga jer može potaknuti plijesan i propadanje sjemena ili prerano klijanje. Idealna vlažnost zraka za skladištenje sjemena je ispod 10 %.
Na svaku vrećicu ili staklenku zapišite naziv biljke te datum sakupljanja ako je sjeme vlastito, odnosno rok trajanja ako je kupljeno. Kod kupnje sjemena obavezno provjerite rok trajanja kako biste bili sigurni da ste odabrali svježe i kvalitetno sjeme s visokom klijavošću.
Testiranje klijavosti sjemena
Stare zalihe sjemena (a ponekad i nove) uvijek je dobro testirati 2 do 3 tjedna prije planirane sjetve. Najjednostavniji način testiranja klijavosti sjemena je da uzmete 10 - 20 sjemenki, stavite ih na vlažnu papirnatu maramicu ili ubrus i odozgo pokrije drugim komadom ubrusa. Stavite na tanjurić, a sve zajedno možete staviti u vrećicu kao bi bolje sačuvali vlažnost. Držati na sobnoj temperaturi i paziti da je ubrus uvijek dovoljno vlažan.
Ovisno o vrsti, neke sjemenke će proklijati brže, a drugima će trebati više vremena. Sjeme cikle, kukuruza i graška obično klija nakon pet do sedam dana, dok je tikvicama, kupusu, rajčici i mrkvi potrebno nekoliko dana više. Sjemenu peršina, kopra i paprike može trebati i više od dva tjedna da proklija. Kako biste provjerili klijavost, jednostavno prebrojite koliko je sjemenki proklijalo.
Klijavost sjemena možete ispitati i tako da ih potopite u otopinu soli. U 1L vode otopite 30 do 50 grama soli, stavite sjemenke u otopinu, promiješajte i ostavite 15 minuta. Loše sjemenke će isplivati na površinu. Test potapanja u slanoj vodi često koristimo za testiranje sjemena krastavaca. Nakon testiranje nemojte zaboraviti sjemenke isprati u čistoj vodi i što prije ih posijati.
Ako ste testiranjem došli do loših rezultata, sjetvu obavite gušće nego bi trebalo, potrošite sve sjeme jer će daljnjim skladištenjem klijavost biti još manja.
Razlika između klijavosti i nicanja
Važno je napomenuti da postoji razlika između klijavosti sjemena i nicanja biljaka. Klijavost se odnosi na postotak sjemena koje u idealnim uvjetima uspješno proklija, dok je nicanje proces u kojem mlada biljka izlazi iz tla. Na nicanje osim kvalitete sjemena utječe i mnogo drugih uvjeta kao temperatura tla, vlaga, dubina sjetve, kvaliteta supstrata…
Neke vrste sjemena, posebno višegodišnje biljke poput lavande i gospine trave, bolje klijaju nakon stratifikacije – postupka izlaganja sjemena hladnim i vlažnim uvjetima na određeno vrijeme.
Također, neka sjemena trebaju svjetlo za klijanje (npr. celer, ljekovito bilje) i ne smiju se prekrivati zemljom, a neka baš trebaju mrak (luk,facelija...).
Za povećanje klijavosti može pomoći i kratko potapanje sjemena u mlaki čaj od kamilice, što može pomoći dezinficirati sjeme i potaknuti njegovo klijanje. Deblje sjemenke mogu se potopiti na nekoliko sati prije sjetve.
Dakle, čak i ako sjeme ima visoku klijavost, nepravilni uvjeti mogu rezultirati slabim ili sporim nicanjem. Zato je važno osigurati odgovarajuće uvjete za uzgoj kako biste postigli uspješnu berbu.
Sjeme dobre klijavosti temelj je uspješnog uzgoja biljaka. Bez obzira kupujete li ga ili sami skupljate, važno je da povremeno provjerite njegovu klijavost. Kvalitetno organsko sjeme i pravilno skladištenje osiguravaju brzo nicanje, zdrave biljke i bogat urod.
Proljeće kuca na vrata, vrijeme je da provjerimo što nam nedostaje. Ako trebate dopuniti svoju kolekciju, posjetite naš web shop i odaberite ekološki certificirano sjeme visoke klijavosti, idealno za uspješan uzgoj!