Dragoljub – korist i ukras svakog organskog vrta

Objavljeno: 23. 05. 2024.
Dragoljub – korist i ukras svakog organskog vrta

Dragoljub je jednogodišnja cvjetnica koja je nekada bila neizostavan dio seoskih vrtova. Lijepi cvjetovi koji cvjetaju cijelo ljeto i jesen te privlačni listovi koji podsjećaju na lopoč čine dragoljub vrlo atraktivnim u vrtu. Osim lijepog izgleda, dragoljub je jestiv, pun vitamina i privlačan mnogim insektima.

Dragoljub ili kapucinka (lat. Tropaeolum majus), začinska je biljka porijeklom iz Južne Amerike. Cvjeta  mjesecima, njegovi cvjetovi u obliku trube privlače pažnju u jarkim nijansama crvene, narančaste i žute. Njegovo široko srcoliko lišće pomaže u suzbijanju korova i očuvanju vlage u tlu, što je od velike koristi posebno u ljetnim mjesecima.

Dragoljub - biljka jednostavna za uzgoj

Sjeme dragoljuba je krupno i tvrdo pa sporo klija. Osjetljiv je na mraz pa se direktna sjetva na otvoreno obavlja tek kada prođe opasnost od mraza. Sije se na dubinu od 1.5 do 2 cm na sunčanim ili polusjenovitim mjestima. Dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim i propusnim tlima. Voli humusnu zemlju, ali ne s previše hranjiva jer inače razvija samo listove, a ne cvjetove.

Sjetvu dragoljuba možete obaviti i ranije u posudice, a kada prođe opasnost od mraza presadite ga na trajno mjesto u vrt. Budite oprezni kod presađivanja, pričekajte da se korijen dobro razvije. Najbolji pokazatelj da je dragoljub spreman za presađivanje je kada korijenje ispuni cijelu posudicu u koju ste sijali.  

Dragoljub je relativno otporan na sušu, održavajte tlo vlažnim, ali ne previše mokrim.

Prirodna kontrola štetnika

Dragoljub privlači korisne insekte poput pčela i leptira, koji nam pomažu u oprašivanju i održavanju zdravog ekosustava u vrtu.

No, dragoljub je poznat i kao "žrtveni usjev" jer privlači štetne insekte na sebe, štiteći ostale biljke u vrtu. Posadite ga u blizini rajčica, paprika,  krumpira, kupusnjača jer je  magnet za lisne uši, gusjenice kupusnog bjelca, krumpirove zlatice, puževe…

Idealna je zaštita i u voćnjacima gdje brani nasad od voćnih mušica, a istovremeno će biti lijepi pokrivač tla koji će zadržavati vlagu i privlačiti oprašivače.

Dragoljub možete koristiti i za zelenu gnojidbu. Zaoravanjem njegovog bogatog lišća obogatit ćete tlo hranjivim tvarima.

Dragoljub kao ljekovita i začinska biljka

Cijela biljka dragoljuba je jestiva. Listovi i cvjetovi su pikantni, okusom podsjećaju na rikulu i puni su vitamina C. Cvjetove i listove možemo koristiti u salatama kojima daju svjež i pikantan okus. Možemo ih koristiti sitno nasjeckane i u raznim umacima.

Cvjetovi dragoljuba dobri su za pripremu čaja koji sprječava razvitak bakterija, gljivica i virusa, pa se u narodnoj medicini koristi za jačanje organizma, pročišćavanje krvi, ublažavanje tegoba kod upala dišnih i mokraćnih puteva.

Zeleno, nedozrelo sjeme i zatvorene pupove možete konzervirati u octu. Sjemenke dragoljuba poznate su kao „kapare za siromašne“.

Biljka koja se vraća na velika vrata u organskom uzgoju

Vrijednost dragoljuba prepoznaje sve više vrtlara  pa se vraća na velika vrata kao neizostavan dio svakog organskog vrta. Svojim lijepim cvjetovima ukras je svakom prostoru, privlači oprašivače, izvrstan je pokrivač tla, pomažući u očuvanju vlage. Svojom sposobnošću privlačenja štetnih insekata štiti ostale usjeve od napada.

Osim toga, jestiva je cijela biljka, svojim pikantnim okusom obogatit će i začiniti razna jela.

Ekološki certificirano sjeme potražite na našem web shopu. Ako još niste, uvrstite dragoljub u svoje vrtne gredice, sada je idealno vrijeme za njegovu sjetvu.

 

 

Galerija slika

Dragoljub sjeme
Dragoljub
Dragoljub
Dragoljub - magnet za kukce
Dragoljub cvijet
Dragoljub presadnica
Dragoljub cvijet
Dragoljub list

Poveznice

biljka dragoljubbioraznolikostdragoljub čajdragoljub cvatnjadragoljub presadnicadragoljub sadnjadragoljub sjemeekološki uzgoj dragoljubagdje nabaviti dragoljubjestive biljkekapare za siromasnekontrola stetnikaorganski uzgojorgansko sjemeuzgoj cvijećauzgoj dragoljuba
  Ekološka poljoprivreda - Sve