Microgreens – Kako se riješiti te dosadne ljuske suncokreta?

Objavljeno: 23. 10. 2019.
Microgreens – Kako se riješiti te dosadne ljuske suncokreta?

Suncokret je vrlo zahvalna i jednostavna kultura za uzgoj, samo da nije te dosadne ljuske koja ostaje na izdancima. Nije potrebno trošiti sate i živce u ‘plijevljenju’, ako se uzgaja pravilno i u optimalnim uvjetima suncokretovi izdanci će biti dovoljno snažni da sami zbace ljusku, a postoji i par načina da im u tome pomognete i sačuvate svoje živce.


Koji su to optimalni uvjeti za suncokret?

Omogućite im kvalitetno tlo, odgovarajuću količinu vode i puno svjetla. Na taj način ćete im pomoći da rastu brzo i snažno što će drastično smanjiti broj ljuski koje su 'zapele' na vrhovima izdanaka.

Voda – Suncokret ima velike potrebe za vodom, no to ne znači da ne možete s vodom pretjerati. Bez dovoljno vode izdanci suncokreta će rasti sporo ali s previše vode riskirate da vam se usjev zapljesnivi. Najbolje bi bilo zalijevati izdanke dva puta dnevno. Sama količina vode potrebne za zalijevanje ovisi o puno faktora (veličini uzgojne plitice, količini svjetla, temperaturi, prozračivanju…) i ne možemo vam dati siguran recept koji će vrijediti za sve uvjete. Ako vam usjev raste sporo, vjerojatno je 'žedan', a ako vam je podložan plijesni, vjerojatno ga previše zalijevate i premalo ventilirate. Eksperimentirajte!

Svjetlo – Bez dovoljno svjetla usjev će biti blijed jer bez dovoljno svjetla nema fotosinteze, a bez fotosinteze nema lijepe zelene boje. Ako koristite umjetno svjetlo koje je postavljeno previsoko iznad usjeva, izdanci će trošiti mnogo energije u želji da dosegnu svjetlo što će rezultirati blijedim i izduženim biljčicama. Iako je sunce lako dostupan i besplatan izvor svjetla ima i svojih mana. Jako sunce može spaliti nježne biljčice, pogotovo ako im ne osigurate dovoljno ventilacije pa se pregriju. Bolje osvijetljene biljke imaju i veće potrebe za vodom. Sve to treba uzeti u obzir kada uzgajate microgreens i naći dobar balans. Naš najbolji savjet je – eksperimentirajte!

Zrak – Cirkulacija zraka je vrlo bitna kada uzgajate bilo koju biljku u zatvorenom prostoru. Bez dovoljno cirkulacije zraka stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj plijesni a nje ćete se teško riješiti obzirom da je microgreens hrana i ne smije se tretirati sredstvima kojima se npr. tretiraju presadnice. Dobro riješena ventilacija i cirkulacija zraka u prostoru neće vam biti od velike pomoći ako odaberete preduboke plitice za uzgoj. Najbolje bi bile plitice duboke 2,5 do 5 cm, sve dublje od toga blokira cirkulaciju zraka, osim ako plitice napunite supstratom do ruba, ali u tom slučaju ćete teže regulirati zalijevanje i bespotrebno trošiti velike količine supstrata. Dakle, eksperimentirajte!

To bi bila 'magična trojka' uzgoja microgreensa i zapravo uzgoja svih biljaka. Najvažnije je pronaći dobar balans kako kod uzgoja biljaka, tako i u životu i nećete imati većih problema.


Nekoliko savjeta za brže i lakše uklanjanje ljuske suncokreta s izdanaka

1. Kupujte kvalitetno i provjereno sjeme. Kada naiđete na sjeme koje vam daje maksimalne rezultate i minimalno glavobolje, kupite odmah veće količine i opskrbite se. Sjeme dolazi u pošiljkama ili LOT-ovima što označava homogenu količinu koja ima ista svojstva kao što su veličina sjemena, izgled, otpornost i sl. Dobra pošiljka vrijedi trenutno malo veće ulaganje u sjeme a malo manje ulaganje u tablete za glavobolju.

2.  Nabavite kvalitetan supstrat za sjetvu, ne univerzalni supstrat, ne zemlju za balkonsko cvijeće… Trebali bi koristiti sterilni supstrat koji ne sadrži bakterije, sjeme korova i sl., pogotovo ako ne uzgajate samo za svoje potrebe, već za prodaju. Isprobajte par supstrata. Ako se supstrat pokazao kao idealan za uzgoj suncokreta ne znači da će biti idealan za uzgoj npr. bosiljka. Pogledajte samo kako se sjeme tih biljaka razlikuje veličinom, bojom i oblikom. Bilo bi nerealno očekivati da isti uvjeti odgovaraju svima – koliko ljudi/sjemena toliko ćudi!

3. Namakanje je bitno za ravnomjerno nicanje. Zašto je sada bitno ravnomjerno nicanje kad vas zanima samo kako se riješiti tih dosadnih ljuski u svom finalnom proizvodu? Bitno je! Biljke koje ravnomjerno i ujednačeno niknu biti će jednako visoke i snažne i odbaciti će ljuske u otprilike isto vrijeme, neće biti 'zaostalih' koji će kasniti i kvariti vam dan. Namočite sjeme u toploj vodi, 18 do 24°C. Možete ga pustiti u toploj kupki 4, 8, 12 ili 18 sati ovisno koliko vam se žuri, kao i za sve dosada, najbolje je malo eksperimentirati dok ne nađete vrijeme koje će odgovarati i vama i sjemenu. Sjeme bi trebali i opteretiti da ne pluta po površini i da bude u potpunosti potopljeno, a tijekom namakanja bilo bi uputno promijeniti mu vodu barem jednom.

4. Opteretite sjeme tijekom nicanja i razdoblja zatamnjenje, 2 do 4 dana. Dobro je poklopiti pliticu a na poklopac staviti neki teži predmet ili možete par plitica naslagati jednu na drugu, kako bi sjeme bilo ravnomjerno pritisnuto da može i ravnomjerno niknuti. Taj dodani teret ispravlja i jača stabljike i korijenje, stabljike prema gore a korijenje prema dolje. Na taj način pripomažete i održati vlažnost i optimalnu temperaturu za nicanje (23-26°C). Suncokret je ljetna kultura i voli toplinu!

5. Prije same berbe nagnite pliticu s izdancima i rukom protrljajte vrhove biljčica, tako ćete im pomoći da odbace ljusku. Par sati prije berbe možete ih i nekoliko puta orositi prskalicom namještenom na finu maglu. Na taj način ljuske omekšaju te ih je lakše odvojiti od izdanaka.

6. Kroz postupak pranja i sušenja pobranih izdanaka možete se riješiti posljednjih zaostalih ljuski. Perite izdanke pod jakim mlazom vode a možete ih i lagano promiješati rukom. Obzirom da ljuske plutaju na vodi možete ih lako obrati s površine ako nađete mrežu kojom ćete pritisnuti izdanke a koja će omogućiti ljusci da prođe kroz otvore. Sušite svoje pobrane izdanke na mreži čije su rupice dovoljno velike da ljuske mogu proći kroz njih a dovoljno male da izdanci ostanu na njoj. Dok se suše malo ih protresite, kao da prosijavate brašno ili vršite žito starinskom metodom na gumnu i ljuske će pasti kroz rupice a izdanci ostati na mreži.


Nadamo se da će vam ovi savjeti znatno smanjiti glavobolje. To su neki osnovni principi koji vam mogu pomoći kod uzgoja suncokreta ali i kod uzgoja drugih kultura. Preporučujemo vam u svakom slučaju da eksperimentirate i istražujete. Korisne savjete možete naći na internetu u obliku kratkih video uradaka, poput Microgreens Farmer kojemu je uzgoj posao ili Green Renaissance video koji pokazuje kućni uzgoj za vlastite potrebe. Ako dobro baratate engleskim jezikom zaista se može naći obilje informacija poput web stranice GroCycle ili Microgreen Garden. Uvijek se naravno možete obratiti nama za savjet, a ako nešto i ne znamo – saznat ćemo jer želimo da dobijete maksimum zadovoljstva iz našeg sjemena

Poveznice

microgreensmikrozelenjesuncokret
  Ekološka poljoprivreda - Sve