Jesenska sjetva matovilca

Objavljeno: 19. 09. 2025.
Jesenska sjetva matovilca

Matovilac je biljka otporna na hladnoću, raste i kada su temperature ispod nule pa je savršen za jesenski i zimski uzgoj. Koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće, a ima blag, orašast okus i bogat je vitaminima i željezom.  

Kako i kada sijati

Kada zahladi i oprostimo se od ljetnih vrućina, matovilac je obično prva biljka koja nam padne na pamet za jesensku sjetvu.

Sije se od kraja kolovoza do sredine listopada, u toplijim dijelovima i duže. Ranijom sjetvom, moći ćete ga brati već u studenom, a ako ga posijete nešto kasnije – u proljeće.

Sjeme je vrlo sitno, pa prije sjetve usitnite i poravnajte tlo. Uspijeva na svim vrstama tla, ali ne voli stajaću vodu — kod jesenske sjetve, kada su oborine češće, pazite da tlo bude dobro drenirano.

Sijte plitko (oko 1 cm) u redove razmaknute 10-ak cm, lagano zalijte, pritisnite i prekrijte agrotekstilom dok ne nikne.

Kultura zahvalna za ekološki uzgoj

Matovilac ne traži nikakve posebne uvijete pa je idealan za ekološki uzgoj. Zauzima površinu od jeseni do proljeća, možete ga sijati nakon vađenja kasnog krumpira, nakon graha, a pobrati prije nego dođe vrijeme za proljetnu sjetvu.

Uvrstite ga između viših kultura jer ne zauzima puno mjesta.

Berba

Matovilac sporo raste zimi, ali ne smeta mu ni snijeg ni mraz. Čim malo zatopli, brzo stvara male guste rozete listova.

Listove možete brati postupno, po potrebi, ili ubrati cijele biljke kada narastu do 8-10 cm.

Kod jesenskog uzgoja na otvorenom, ako planirate pojedinačnu berbu, pazite da ne uberete odjednom previše listova s jedne biljke, kako se ne bi iscrpila i prestala rasti.

Zimska doza vitamina

Ako želite svježu domaću salatu  usred zime – matovilac je pravi izbor! Bogat je antioksidansima koji štite stanice i jačaju imunitet.  Sadrži više vitamina C od limuna,  vitamine A i B-skupine, izvrstan je izvor željeza, kalija, kalcija i folne kiseline. Osim kao salatu, možete ga staviti u smoothie, dodati u omlet, umiješati u toplu tjesteninu, staviti u sendvič…prepustite se mašti i uživajte u nježnom okusu matovilca.

Galerija slika

Ekolosko sjeme matovilca
Matovilac u vrtu

Poveznice

berba matovilcaekološki uzgojjesenska sjetvalisnato povrćematovilacproljetna berbasjetva matovilcazimska salata
  Ekološka poljoprivreda - Sve