Produljite vrtnu sezonu: 11 sorti sjemena idealnih za ljeto

Objavljeno: 29. 05. 2024.
Produljite vrtnu sezonu: 11 sorti sjemena idealnih za ljeto

Puno biljaka može podnijeti ljetne vrućine i duge dane, nemojte odustati od sjetve samo zato što je vruće. Posadite prave sorte sjemena koje mogu podnijeti ljetne vrućine i produžite sezonu svježeg povrća sve do kasne jeseni. Mnogi misle da je ljeto vrijeme kada uživamo u plodovima svojeg rada, no to nije istina – ljeti možemo još svašta sijati. Predstavljamo vam naš izbor top 11 sorti biljaka koje možete sijati i tijekom ljetnih mjeseci, a sve smo ih uvrstili u naš posebno pripremljen paket sjemena.

Top 11 biljaka za ljetnu sjetvu

Mahune Slenderette: niske „zelene olovke“, mekane i hrskave mahune s bijelim zrnom koje su savršene za ljetnu sjetvu. Sijte ih direktno u vrt, redovito zalijevajte i berite mahune dok su mlade i nježne.

Tikvice Diamante: poznate po brzom rastu i obilnom rodu, ove tikvice su idealne za ljetnu sjetvu. Sijte ih na sunčanom mjestu i osigurajte im dovoljno prostora za rast. Redovito zalijevajte i berite tikvice čim dosegnu dužinu 10 do 20 cm. Meso je nježno i bijelo, izvrsnog neutralnog pomalo orašastog okusa i kremaste teksture.

Srebrnolisna blitva: Otporna na vrućine i daje obilan urod tamnozelenih listova s bijelim žilama i tanjim bijelim peteljkama. Sijte blitvu u redove, i berite vanjske listove kako rastu.

Mješavina blitve Melange: Mješavina blitve žutih, crvenih i bijelih peteljki. Izgleda vrlo dekorativno u vrtu, ali i na tanjuru jer peteljke zadržavaju svoju boju i nakon termičke obrade. Berite listove kontinuirano.

Salatni krastavci Marketmore: Poznati po svojoj otpornosti na bolesti i ukusnim, svježim i hrskavim plodovima dužine do 25 cm. Pružite im potporu za rast. Redovito zalijevajte i berite plodove kad dosegnu željenu veličinu.

Krastavci kornišoni Vorgebirgstrauben: Idealni za kiseljenje. Male, hrskave plodove dužine 7 do 9 cm berite svaki dan.

Mješavina salatica Salad bowl mix: Mješavina salata koja se može sijati kontinuirano tijekom ljeta, crvene i zelene boje s listovima u obliku hrastovog lista. Sijte između većih biljaka i berite listove po potrebi.

Peršin lišćar: Nezaobilazan u kuhinji zbog svoje arome i dekorativnog izgleda listova. Sijte na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Održavajte tlo vlažnim i berite listove po potrebi.

Bosiljak Genovese: Svjetlozeleni veliki i glatki listovi karakterističnog okusa i mirisa. Redovito berite vrhove kako bi biljka ostala bujna.

Grmoliki dragoljub: Jestivo cvijeće koje dodaje boju i okus vašem vrtu i jelima. Dobar je pokrivač tla pa pomaže u zadržavanju vlage, dobro podnosi sušu i štiti ostale biljke od napada lisnih uši i drugih insekata. Više o koristima dragoljuba u organskom vrtlarstvu pročitajte u tekstu Dragoljub – korist i ukras svakog organskog vrta.

Narančasti neven: Dekorativan i jestiv, dodaje boju vašem vrtu i salatama. Čaj od nevena poznat je po protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, a zbog svojih ljekovitih svojstva neven se koristi i u mnogim kremama, šamponima i losionima. Berite cvjetove po potrebi.

Savjeti za produženje sezone i uspješnu ljetnu sjetvu

Neke sorte povrća bolje podnose visoke temperature i duži dan od drugih. Važno je odabrati prave sorte kraće vegetacije, otpornije na ljetne vrućine.  Ljeti sadite i sijte biljke u dio vrta koji ima više hlada. Hlad možete napraviti i s pomoću mreže za sjenu ili možete niže i osjetljivije biljke smjestiti pokraj visokih biljaka koje će im pružiti zaklon.

Koristite malč (sijeno, slama, lišće) kako biste zadržali vlagu u tlu i usporili rast korova.

Zalijevajte rano ujutro ili kasno navečer kako biste smanjili isparavanje vode i izbjegli temperaturni šok biljaka. Gredice koje su malčirane, nije potrebno svakodnevno zalijevati, tako ćete potaknuti korijenje biljke da uzimaju vodu iz dubljih slojeva tla i bit će otpornije na sušu.

Budite redoviti u branju zrelih plodova kako bi biljci dali signal za stvaranje novih.

Iskoristite cijelo ljeto i sijte krastavce, mahune, tikvice i salatu u više navrata, svakih 3-4 tjedna, tako ćete produžiti sezonu ljetnog povrća sve do kasne jeseni.

GRATIS: Uz svaku kupnju poklanjamo vam i upute o uzgoju!

Naš specijalno pripremljeni „ljetni paket sjemena“ možete nabaviti u našem web shopu po 15 % povoljnijoj cijeni nego da kupujete sjeme pojedinačno, a uz svaku kupnju poklanjamo vam i upute o uzgoju.

  Ekološka poljoprivreda - Sve