Pripravci iz prirode za zdravi vrt

Objavljeno: 06. 06. 2015.
Pripravci iz prirode za zdravi vrt

Zaštita bilja prirodnim putem nije uvijek tako brza i učinkovita kao kemijsko tretiranje, ali je definitivno manje opasna za čovjeka, životinje i prirodu.

Prskanje kemijskim sredstvima kratkoročno rješava probleme s biljnim nametnicima, a dugoročno ima vrlo štetan utjecaj na čovjeka i na cjelokupan životinjski i biljni svijet.

Kemijska sredstva ne čine razliku između štetnih i korisnih kukaca te tako ubijaju prirodne neprijatelje štetnika i remete ekološku ravnotežu u vrtu.

Ekološki prihvatljive mjere zaštite bilja nisu štetne za ljude i korisne organizme, ne onečišćuju okoliš i minimalno narušavaju uspostavljenu ravnotežu organizama. Tako u ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, zaraženo bilje redovito odstranjujemo i prskamo biljnim pripravcima. Tako dobivamo otporniju biljku koja je spremna dati zdravi plod.

Biljke za pripravke za zaštitu u vrtu mogu se koristiti svježe ili osušene. Treba ih brati neposredno prije cvatnje i po sunčanom vremenu. Suše se na čistom, provjetrenom i sjenovitom mjestu, a čuvaju se u drvenim sanducima ili platnenim vrećama.

Istraživanja su pokazala da se sve biljke koje koristimo za zaštitu vrta mogu svrstati u 3 grupe:

Biljke koje ubrzavaju rast i gnoje tlo

Biljke koje djeluju protiv nametnika

Biljke koje sprečavaju bolesti

Kopriva

Kopriva

Preslica

Gavez

Hrastov list

Paprat

Sjeme i cvijet komorača

List rabarbare

Češnjak

Volovski jezik

Neem

Poriluk

Mladice i lišće paradajza

List bazge

Luk

Lišće cikle

Ljupčac

 
 

Pelin

 
 

Kamilica

 
 

Ostale biljke koje sadrže puno tanina

 

 

Biljke koje ubrzavaju rast i gnoje tlo koriste se kao tekuće gnojivo da bi se aktivirao život u tlu jer zdravo tlo je temelj za zdravu i otpornu biljku iz kojeg ona raste i uzima hranjiva. Biljke je potrebno usitniti i staviti u drvene, glinene ili plastične posude koje se napune biljkama do pola, a zatim do vrha napunE vodom (najbolje kišnicom!). Tako napunjene posude se stavljaju na sunce, pokriju mrežicom ili daščicama i dvaput dnevno promiješaju.

Kada se tekućina počne pjeniti, ubacite jedu šaku kamenog brašna (na 10 L vode) kako bi spriječili neugodne mirise. Gnojnica je spremna za upotrebu nakon 3 -4 dana sunčanog vremena, kada se više ne pjeni. Koristite ju za zalijevanje tla oko biljaka razrijeđenu u omjeru 1:10 za lisnato povrće i 1:2 za plodovito povrće.

Biljke koje djeluju protiv nametnika usitnite i stavite namakati u kišnicu 1-3 dana. Procijedite ih i otopinom možete prskati voće i povrće. Kod ovakvih pripravaka važno je da ih počnete koristiti prije nego se na površini pojavi pjena, odnosno prije nego započne fermentacija.

Biljke koje sprečavaju bolesti potrebno je namakati u kišnici 24 sata, a zatim u istoj vodi kuhati 30 minuta. Ostavite da se ohladi, procijedite i pripravak je spreman za prskanje po biljkama.

Pripravci za suzbijanje bolesti

Kako bi Vas potakli da štetočinje u vrtu rješavate na prirodan način u nastavku Vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi svoj vrt održali zdravim bez primjene štetnih kemikalija;

Pripravak protiv biljnih ušiju – KOPRIVA
1 kg svježih listova koprive usitnite i prelijte sa 10 L vode. Ostavite pokriveno 24 h (ne duže!), procijedite i tako dobivenom tekućinom prskajte napadnute biljke svakih 3 – 5 dana. Kopriva se bere dok je još mlada, pred samu cvatnju jer je tada najjača.
Izvor: www.centar-zdravlja.net

Pripravak protiv hrđe, pepelnice, grinja i crvenog pauka – PRESLICA
1 kg svježih preslica potopite u 10 L kišnice i ostavite da odstoji 24 sata, a zatim lagano prokuhajte 30 minuta.Kada se tekućina ohladi, razrijedite je vodom u omjeru 1:5 i pripravak je spreman za špricanje biljaka. Tekućinu možete razrijediti i sa sredstvom od koprive u omjeru 1:1 i kao takvo koristiti u borbi protiv nametnika i kao dohrana. Preslica voli vlažna staništa pa je možete naći u blizini rijeka i potoka.
Izvor: val-znanje.com

 
 

Pripravak protiv grinja i plijesni – crni i bijeli luk

500 gr nasječenog crnog i bijelog luka potopite u 10 L vode. Kad tekućina prestane pjeniti, razrijedite je desetostrukom količinom vode. Takav pripravak poslužit će Vam za prskanje zemlje u borbi protiv pljesni.

Od kuhanih ljuski crnog luka možete napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata

 Pripravak protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava – PELIN

U 10 L vode potopite 300 gr svježih listova i cvjetova pelina ili 30 gr suhog pelina. Pelin ostavite namakati u vodi 2 – 3 dana i tekućina će biti spremna za prskanje.

Tekuće gnojivo – KOPRIVA

Drvenu ili plastičnu posudu napunite do pola koprivom i nalijte vodu do vrha. Prekrijte posudu i dva puta na dan promiješajte tekućinu. Kada se tekućina počne pjeniti dodajte šaku kamenog brašna kako bi neutralizirali neugodan miris. Kada se otopina prestane pjeniti, koristite ju kao gnojivo za polijevanje u omjeru 1:10.

Tekuće gnojivo – GAVEZ

Priprema se kao i gnojivo od koprive. Nakon nekoliko dana stajanja, kada se prestane pjeniti, smeđe je boje i neugodnog mirisa koji podsjeća na stajski gnoj. Razrijedite ga vodom u omjeru 1:1 ili ga pomiješajte s gnojivom od koprive u omjeru 1:1.

Gavez sadrži željezo, kalcij, kalij, fosfor i mangan. Sve su to elementi potrebni biljkama za normalan rast i razvoj.

  Ekološka poljoprivreda - Sve