Pravilnom njegom rajčice do boljeg uroda

Objavljeno: 09. 07. 2019.
Pravilnom njegom rajčice do boljeg uroda

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solanaceae, jedna je od najčešće korištenih kultura u svijetu koja se često uzgaja u vrtovima, plastenicima i staklenicima ili u loncima na balkonu. Postoji veliki broj različitih sorti  koje se razlikuju po obliku (okrugli, duguljasti, kruškoliki,…), boji ploda (crvena, žuta, crna, narančasta, tigrasta, zelena), veličini, okusu, vremenu dozrijevanja… Ide uz sva jela, puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a posebna je radost kada sočne i ukusne plodove uzgojimo sami na organski način bez primjene štetnih pesticida.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih savjeta za što uspješniji uzgoj rajčica

Rajčica zahtijeva dobru prozračnost. Kod sadnje vrlo je važno ostaviti dovoljno mjesta između biljaka radi dobre prozračnosti i manje mogućnosti prenošenja bolesti.  Birajte pozicije na kojima će imati barem 10 sati sunca tijekom dana kako bi dobili sočne i slatke plodove.

Kako bi zemlja oko rajčica što duže zadržala vlagu i smanjilo se isparavanje,  možete staviti malč ili pokriti tlo folijom. Dobar živi malč oko rajčica je dragoljub koji osim što će sačuvati vlagu u tlu, štititi i od štetnih kukaca.

Rajčicu je nabolje  zalijevati kišnicom u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima kako po velikim vrućinama ne bi došlo do temperaturnog šoka. Izbjegavajte zalijevanje po lišću, a ako imate mogućnosti postavite navodnjavanje kap po kap. Ako nemate navodnjavanje i ne možete redovito zalijevati, tada to činite tako da ju po potrebi jače zalijete. Kod čestog zalijevanja malo po malo biljka razvija plitki korijen i ne može crpiti vodu iz dubljih slojeva zemlje, dok kod obilnog i rjeđeg zalijevanja razvija dublji korijen.

Pinciranjem utječemo na vegetativni rast rajčice

U optimalnim uvjetima za rast rajčica razvija veliku lisnu masu i formira postrane grane (zaperke) u pazuhu razvijenih listova. Zbog slabije prozračnosti povećava se opasnost od razvoja gljivičnih bolesti, a radi velike lisne mase sunce teže prolazi do plodova pa oni neravnomjerno dozrijevaju, sitniji su i slabije kvalitete.

Kod visokih kultivara zaperci se odstranjuju (pinciranje) dok su još mladi, a kod niskih kultivara pinciranje nije potrebno. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao veći od 5 do 8 cm, nemojte ga uklanjati kako ne bi previše oštetili biljku i stvorili uvijete za prodor bakterija. Takvim granama samo odstranite vrh.

Pravilnom njegom rajčice do boljeg uroda

Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama, pri čemu mjesto reza treba biti što manje.

Osim zakidanja zaperaka, zakidaju se i vrhovi kako bi ubrzali dozrijevanje rajčice. Zakidanje vrhova (dekaptacija) se radi kada biljka ima 4 do 6 cvjetnih grančica.

Ostale mjere njege rajčice

Listove koji dotiču tlo ili se uvijaju treba odstraniti kao i sve požutjele, pjegaste i suhe listove jer mogu biti zaraženi gljivičnim bolestima.

Kada se počinju formirati prvi plodovi biljci je potrebno dodati organsko gnojivo kako bi mogla formirati što krupnije i zdravije plodove. Dohranite svoje biljke jer se i čestim zalijevanjem hranjive tvari ispiru u dublje slojeve zemlje i postaju nedostupne za biljku.

Rajčice je potrebno brati na vrijeme.  Plodovi koji su počeli truliti se moraju odstraniti kako se trulež i plijesan ne bi prenijela na zdrave plodove.

Vrlo kvalitetne, zdrave i otporne biljke mogu se dobiti direktnom sjetvom na stalno mjesto. Sjetvu je najbolje obaviti u drugoj polovici 5. mjeseca, a biljke vrlo brzo dostignu veličinu onih posijanih početkom veljače.  

Rajčica je podložna velikom broju nametnika te mnogim bakterijskim i virusnim bolestima, pogotovo u kišnim godinama uzgoja. Od velike su važnosti preventivne mjere zaštite od bolesti i štetnika; poštivanje plodoreda, biranje zdravog organskog sjemena i kvalitetnih sadnica, izbor otpornih kultivara, micanje zaraženih dijelova biljaka, kontrola populacije štetnika…

Postoji mnogo prirodnih preventivnih sredstva za zaštitu rajčice kao što su zalijevanje gnojivom od koprive, čaj od preslice, pripravak od mlijeka… i zato svakodnevno obilazite i pregledavajte svoje rajčice kako bi na vrijeme uočili promjene i mogli pravovremeno reagirati.

  Ekološka poljoprivreda - Sve