Lufa – tikva spužva

Objavljeno: 06. 06. 2019.
Lufa – tikva spužva

Tikva lufa, lat. Luffa cylindrica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvi, porijeklom iz tropskih i suptropskih područja, koja uz minimalne uvijete uzgoja uspješno može rasti i kod nas.

Pošto se radi o tropskoj biljci za klijanje su potrebni topli (temp. više od 20 oC) i vlažni uvjeti. Sijati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u svibnju / početkom lipnja dok se  s uzgojem presadnica počinje nekoliko tjedana prije u zaštićenome prostoru. Prije sjetve preporučuje se namočiti sjeme preko noći u mlakoj vodi kako bi ubrzali proces klijanja.

Razmak između biljaka treba biti 1 m, a za uspješan uzgoj obavezno je postavljanje potpore. Bez potpore biljke će formirati plodove nepravilnog oblika i bit će izložene gljivičnim oboljenjima radi dodira s vlažnom površinom tla. Kako bi potakli kvalitetu i veličinu plodova preporučuje se otklanjanje bočnih izdanaka.

Radi slabo razvijenog korijenovog sustava lufe su osjetljive na nedostatak vlage pa ih treba često zalijevati.

Primjena u prehrambenoj, kozmetičkoj i auto industriji

 
 

Tikva lufa može se koristiti kao hrana i kao spužva. Ako ju želimo konzumirati tada beremo mlade plodove prije nego sazru (oko dva mjeseca nakon sjetve),  veličine oko 15 cm sa zelenom korom koju odstranjujemo radi gorčine. Priprema se kao bilo koja druga tikva ili konzumira kao krastavac. Žuti cvjetovi također su jestivi.

Zreli plodovi veličine su do 60 cm, teže oko 1 kg i koriste se isključivo kao spužva. Plodovi se beru tri do šest mjeseci nakon sjetve, kada su potpuno suhi. U vrijeme berbe zreli plodovi su mekani i zelene boje, a stabljika je žuta. Ako nisu suhi prije jesenskog mraza, tada ih beremo i ostavimo da se suše oko 2 tjedna.

Suhim plodovima se oguli kora, istresu se sjemenke, dobivene spužve se operu u smjesi vode i izbjeljivača kako bi dobili čiste i sterilne spužve. Nakon toga spužve dobro isperemo i ostavimo da se dobro osuše.

„Kopnena spužva“, kako ju često nazivaju može se koristiti u domaćinstvu za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenje povrća, u kozmetici se koristi za piling kože, a u auto i prerađivačkoj industriji kao filteri.

Certificirano ekološko sjeme tikve spužve možete naručiti ovdje.

Poveznice

luffaspužvatikva
  Ekološka poljoprivreda - Sve