[VIDEO] Mikrozelenje - kako uzgojiti grašak

Objavljeno: 02. 03. 2023.
[VIDEO] Mikrozelenje - kako uzgojiti grašak

Mikrozelenje (microgreens)  ili popularno „mikrići“ su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu.

Atraktivnog su izgleda, dolaze u različitim okusima, bojama i teksturama, izvor su vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidansa.

Više o mikrozelenju možete pročitati u našem prijašnjem tekstu Mikrozelenje (microgreens) . 

Dobrobiti graška za zdravlje

Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži  4 do 6 puta više vitamina i minerala  nego biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Mikro grašak sadrži proteine, vlakna, omega-3-kiseline, bogat je željezom, cinkom, magnezijem, vitaminima B, A i C. Njegovom konzumacijom reguliramo nivo šećera u krvi, smanjujemo kolesterol, jačamo imunitet, usporavamo starenje, utječemo na zdravlje kostiju.

Blagog slatkastog okusa poput mladog graška i hrskave teksture odlično se slaže uz slana jela, kao i uz deserte. Može se koristiti u sendvičima, kao dodatak salatama i varivima, kod pripreme zdravih napitaka. Tvori krasne vitice radi kojih je posebno interesantan za dekoraciju raznih jela.

Uzgoj graška

Za uzgoj nabavite ekološko sjeme od provjerenih dobavljača, kvalitetan supstrat i posudice za uzgoj.

Uzgoj grašaka kao mikrozelenja je srednje zahtjevan. Prije sjetve sjeme dobro isperite kako bi uklonili eventualne površinske nečistoće i ostavite ga namakati u vodi, najbolje preko noći.

Posude s rupicama napunite zemljom, pritisnite i ravnomjerno rasporedite sjeme. Ispod posuda za sjetvu stavite drugu nepropusnu posudu. Količina sjemena neka bude oko 70 % površine posude, kako bi mlade biljčice gusto nikle i kako bi izbjegli polijeganje biljaka. Kod preguste sjetve može doći do problema s plijesni i do neravnomjernog nicanja.

 
 

Nakon sjetve, sjeme zalijte pomoću špric boce i pritisnite  kako bi se uspostavio što bolji kontakt sjemena i supstrata te pokrijte drugom posudicom ili nekim poklopcem (direktno na sjeme!) kako bi održali vlažnost i kako bi biljke ravnomjerno nicale (inače se znaju dignuti iznad supstrata pa ne niču jednoliko). Na poklopac stavite knjige ili neki drugi teži predmet kako bi osigurali brže i ravnomjernije nicanje biljaka.

Optimalna temperatura za nicanje graška je oko 20 do 25 oC i na toj temperaturi u mraku ga držite  sljedećih 3 do 4 dana. Dva do tri puta tijekom nicanja možete provjeriti količinu vlage i navlažiti sjeme, ako je to potrebno.  

Kada su biljke niknule, maknite poklopac i stavite ih na prozor ili neko drugo mjesto gdje će biti izložene svjetlu  kako bi dobile lijepu zelenu boju i nastavile rasti.

Temperatura sada može biti nešto niža nego je bila kod nicanja, bitno je da biljkama osigurate  čim više svjetla i da održavate supstrat vlažnim.

 
 

Grašak je spreman za berbu kada počinje razvijati vitice, otprilike 10 do 14 dana nakon sjetve. Režite ga malo iznad supstrata škarama ili oštrim nožem. Narezano mikrozelenje možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a najbolje ga je konzumirati odmah nakon rezanja.

 
 

Pogledajte video

 
 

Poveznice

ekološko sjemegrašakizdancimicrogreensmicrogreens sjememikrozelenjesjeme za klicesjetva graškauzgoj mikrozelenjavitaminska bombazdravi životzimska hrana
  Ekološka poljoprivreda - Sve