Za dobar početak u vrtu - kvalitetno sortno sjeme u pravo vrijeme

Objavljeno: 13. 02. 2023.
Za dobar početak u vrtu - kvalitetno sortno sjeme u pravo vrijeme

Napravili ste plan sjetve u vrtu, podijelili gredice u skladu s plodoredom, pripremili i nagnojili zemlju, uhvatili se motike ili sijaćice, sve je posijano po sjetvenom kalendaru na odgovarajuće dane ploda, lista, korijena i cvijeta...a na gredicama već mjesec dana ništa nije naraslo. Što se desilo? Je li problem u sjemenu, vremenu ili (ne)znanju?

Prvo provjerite jeste li izabrali prave biljke za doba godine. Često nas lijepo vrijeme i malo više temperature navedu da požurimo sa sjetvom, a uvjeti još nisu idealni za naše „klijance“. Nije uvijek problem temperatura, neke biljke reagiraju na dužinu dana i neće isklijati ako za njih dan još nije dovoljno dugačak. Neke vole niže temperature (kao kupusnjače, grašak, bob), a neke bi najradije do lipnja ostale u „kućnom ogrtaču“ i uopće im se ne žuri van. Dio biljaka očekuje period hladnog vremena prije nego krene s klijanjem (gospina trava), a nekima prije nicanja treba par dana vrlo visokih temperatura (paprika). Luk, matovilac i facelija vole klijati u mraku, a bosiljak i većina ljekovitog bilja ne podnosi da je sjeme uopće pokriveno zemljom.

Uvijek provjerite upute za sjetvu i prilagodite rokove lokalnim uvjetima. Ako biljke sijete u kući, možda im je na prozorskoj dasci prevruće, ako su vani, možda su vjetar ili prejako sunce zasušili površinu i zaustavili klijanje, što se često desi kad sijete peršin. Kad sijete na otvorenom, preporučamo da površinu zaštitite agrotekstilom kako bi smanjili isparavanje i osigurali ujednačene uvjete svojim zelenim bebama. Višak vlage u kombinaciji s hladnim vremenom idealan je da sjeme tikvi i tikvica istrune u zemlji.

Zna se desiti da su puževi brži od vas, biljke su taman probile površinu, a oni su ih smazali bez ikakvog traga. No i mravi, ptice i miševi vole svježe biljčice i rado će se pogostiti. Ako ste često u vrtu, vidjet ćete možda nekog lopova u akciji, no kad propustite jedan dan, čudit ćete se kamo su nestale biljke i sjeme. Nekad se zaletimo pa počupamo upravo one biljke koje smo htjeli uzgojiti, a ostavimo divan korov.

Nepogodni vremenski uvjeti stvaraju probleme bez obzira je li vrijeme prehladno ili pretoplo, prevlažno ili presuho. Omogućite biljkama najbolje uvjete da one same izađu na kraj s vremenskim (ne)prilikama. Ne zalijevate stalno pomalo, već rjeđe u većoj količini, kako bi biljke razvile dublje korijenje i bile otpornije na sušu. Pokrijte tlo, ne smije nikad biti golo. Sijte u više navrata, nađite dio godine koji najbolje odgovara biljkama. Mahune i grah, kao i rajčice, odbacit će cvjetove ako su temperature previsoke. Rajčice neće pocrveniti ako nema razlike u temperaturi između dana i noći. Eksperimentirajte, nemojte svo sjeme posijati odjednom. Zna se desiti da neku biljku sijemo i 3 do 4 puta tokom sezone. Iskoristite i zimske mjesece – no sjeme morate posijati dovoljno rano na jesen da bi zimi mogli jesti potočarku, azijske salate i špinat. Na vrećici piše „rana sorta“ – to ne znači da treba sijati rano u sezoni, već da biljka brzo raste. Kasne sorte trebaju više vremena za razvoj, nemojte ih sijati kasno u sezoni.

Prije sjetve provjerite rokove trajanja na vrećicama sjemena. Ako sumnjate, napravite malu probu s nekoliko sjemenki na mokrom kuhinjskom papiru. Većina sjemena s vremenom gubi klijavost, to se najviše primijeti na mrkvi, luku i kupusnjačama, dok rajčice klijavost zadržavaju jako dugo. Čak i u povoljnim uvjetima starije sjeme treba nešto više vremena da proklije.

Izaberite vrste i sorte koje imaju šanse narasti u vašem kraju. Kikiriki možda zvuči izvrsno no treba mu punih 5 mjeseci da naraste. Voli toplo pa ako ga posijete tek nakon sredine svibnja, brat ćete ga tek sredinom listopada, a to mu se neće svidjeti jer je već mokro i hladno i plodovi će vjerojatno istrunuti. U takvim slučajevima obavezno uzgajajte biljke iz presadnica kako bi im produžili sezonu. Izaberite lokalno sjeme ili neko iz sličnog klimatskog pojasa Europe.

Nabavite sjeme za koje znate da je kontrolirano na bolesti koje se prenose sjemenom, iz provjerenih izvora – kvalitetne sjemenarske kuće ili od dobrog lokalnog uzgajivača.

 

Nije naraslo što ste očekivali? Ukusna i prekrasna rajčica od koje ste ostavili sjeme možda je hibrid, pa iduća generacija biljaka neće imati iste karakteristike. Možda je sjeme čak i sterilno (ne može isklijati). Radije izaberite sortno sjeme, otvorene polinacije. Od takvih biljaka možete ostaviti sjeme uz malo pažnje pri uzgoju da se ne iskrižaju sa susjedima.

Kvalitetno sortno sjeme povrća, ljekovitog bilja i cvijeća, s ekološkim certifikatom, možete nabaviti u našem web shopu.


Besplatno preuzmite tablicu sjetve povrća i voćaaromatičnog i ljekovitog bilja.

Poveznice

aromatično i ljekovito biljeekološki certifikatekološko sjemekasne sorteotvorena polinacijaplan sjetveradovi u vrturane sortesjeme povrćasortno sjemevremenske prilike
  Ekološka poljoprivreda - Sve