[VIDEO] Kako uzgojiti klice kod kuće – mungo grah

Objavljeno: 26. 09. 2018.
[VIDEO] Kako uzgojiti klice kod kuće – mungo grah

Klice ili tek iznikle sjemenke bogate su vitaminima, mineralima, aminokiselinama i proteinima, a sadrže vrlo malo kalorija. Jačaju imunitet, čiste organizam od štetnih tvari, potiču proces obnavljanja stanica. Predstavljaju svježu i lako dostupnu hranu u zimskim mjesecima.

Možemo ih uzgojiti od sjemenki kao što su brokula, cikla, kupus, rotkvica,  grah, grašak, leća, ječam, lan, , pšenica, luk, poriluk, suncokret, rukola i sl.

S obzirom  da  klicu konzumiramo cijelu (klica i sjeme) vrlo je važno odabrati certificirano organsko sjeme koje je  i ispitano kao hrana (napravljena ispitivanja na toksine i bakterije).

Osim sjemena trebat će Vam i klijalište koje može biti keramičko ili plastično. Mi smo koristili keramičko klijalište koje se sastoji od 3 posudice s rupicama za otjecanje vode, posudice u kojoj se skuplja voda i poklopca. Staklenka s gazom  može poslužiti kao zamjena za klijalište.

 
 

Na primjeru mungo graha pokazat ćemo Vam kako vrlo lako možete proizvesti klice kod kuće.

Sjeme dobro oprati, odstraniti oštećene sjemenke i ostaviti namakani u vodi 6 do 12 sati, najbolje preko noći, na tamnom i toplom mjestu (optimalna temp. 18 do 21 oC). Što je temperatura viša, sjeme će brže klijati. Sitno sjeme s mekanim omotačem (rukola, kres salata) namočite vrlo kratko (par minuta). Dužim namakanjem omotač bi se pretvorio u želatinoznu masu, a time bi se počela stvarati pljesnivost.  Umjesto kratkog namakanja, takvo sjeme možete i samo prskati vodom.

 
 

Nakon namakanja preko noći, sjeme je već počelo klijati. Ocijedite ga, operite  mlakom vodom i posložite u klijalište. Voda u kojoj se namakalo sjeme puna je minerala, iskoristite ju za zalijevanje cvijeća.

Sjeme će klijanjem povećati svoj volumen 2 - 3 puta, stavite ga tek toliko da prekrije posudicu, osigurajte mu toplo i mračno mjesto. Ako umjesto klijališta koristite staklenku, zatvorite je pomoću gaze koju ste pričvrstili gumicom i postavite je kos kako bi voda mogla otjecati.

 
 

Sjeme mora uvijek biti vlažno, ali ne smije stajati u vodi. Ispiremo ga mlakom vodom 2 – 3 puta na dan kako bi spriječili pojavu plijesni. Postupak ponavljamo sve dok klice nisu spremne za upotrebu. Nakon par dana klijanja u tamni, klice možete izložiti sunčevoj svjetlosti kako bi dobile lijepu zelenu boju. Također, klice koje su bile izložene svjetlosti sadrže više vitamina C od onih koje su klijale samo u tami. U slučaju da vidite pojavu ili osjete miris plijesni, sjeme bacite.

 
 

Klice mungo graha su spremne za upotrebu nakon 4 – 6 dana. Stavite ih u posudu s hladnom vodom  kako bi ih očistili. Odstranite ljuskice sjemena koje će isplivati na površinu, a sjeme dobro osušite i stavite u posudu s poklopcem. Klice se mogu čuvati u frižideru do tjedan dana. Iz jedne vrećice sjemena dobije se trostruko veći volumen  klica.

 
 

Klice mahunarki prije konzumacije potrebno je oprati i kratko termički obraditi, ostale klice mogu se konzumirati svježe. Mungo klice okusom podsjećaju na mladi grašak, možete ih koristiti u varivima, pržiti u woku s ostalim povrćem, stavljati u salate, na sendviče, a odlične su i u kombinaciji sa sirnim namazima. 

 
 
 
 
  Ekološka poljoprivreda - Sve