Batat

Objavljeno: 05. 09. 2018.

Lat. Ipomoea batatas

Batat je višegodišnja zeljasta kultura porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Kod nas je poznat pod nazivom „slatki krumpir“ iako zapravo nema veze s krumpirom već spada u porodicu slakova.

Korijen je dugoljast, lagano šiljast, može biti žute, narančaste, crvene ili ljubičaste boje.

 
 

Lišće je izduženo i srcoliko, cvijet u obliku tube bijele boje s ljubičastim krugom.

 
 

Najčešće konzumiramo kuhan ili pečen zadebljali korijen, koji se kod nas često pogrešno naziva - gomolj. Karakterističnog je slatkastog okusa, nešto između tikve i kestena. Može se spremati kao samostalno jelo ili kao prilog, a dobar je i za pripremu pekmeza i pita. Mlade listove batata možemo brati i spremati kao  špinat. Bogat je mineralima, vitaminima (A, C, E, B6) i ugljikohidratima, a sadrži vrlo malo masti.

UZGOJ BATATA

Uzgoj batata je jednostavan i vrlo ga lako možete sami uzgojiti iz presadnica. Osjetljiv je na mraz, a potrebna temperatura tla za rast je 10 0C pa ne treba žuriti sa sadnjom, u kontinentalnom djelu to je sredinom svibnja, a na mediteranu  od kraja ožujka.

Sadnju je najbolje obaviti na uzdignutim gredicama pokrivenim crnom folijom na razmak unutar reda  30 cm. Folijom postižemo stalnu temp. i vlažnost u zoni korijena te  sprječevamo  rast korova. Kako bi postigli što veću vlažnost tla, rupe na foliji bušimo neposredno prije sadnje. Nakon sadnje presadnice treba nekoliko dana zalijevati, sve dok se dobro ne ukorijene.

BERBA I SKLADIŠTENJE BATATA

Najteži dio u uzgoju batata je njegova berba koja se  obavlja   90 do 130 dana nakon sadnje, obično u rujnu/listopadu. Berbu bi trebalo završiti prije pojave mraza. Bijeli sok koji curi kada se posijeku vriježe je znak tehnološke zrelosti. Poželjno je nekoliko dana prije nego mislimo vaditi batat, porezati vriježe s listovima kako bi pokožica učvrsnula.

Na većim površinama se vadi mehanizirano dok ga na manjim beremo ručno. Batat  lako puca pa prilikom berbe moramo biti vrlo oprezni kako bi izbjegli veća oštećenja korijena.

 
 

Rukama prvo odgrnemo zemlju oko zadebljalog korijena, a zatim korijen lagano iščupamo iz tla. Možemo si pomoći tako da zemlju oko batata lagano podignemo pomoću štihače.

Nakon vađenja batat očistimo od zemlje i nekoliko dana ga ostavimo na suncu ili na sobnoj temp. kako bi zacijelila oštećenja stvorena prilikom vađenja.

Batat bez oštećenja se do nekoliko tjedana može čuvati  na temp. od  oko 15 0C, uz redovito provjetravanje prostora. Ne preporučuje se čuvanje u hladnjaku jer bi dobio neugodan miris i postao tvrd.

Po sadnici možemo očekivati 1,5 do 2 kg batata. Zbog svojeg jednostavnog uzgoja i potpune iskoristivosti idealna je kultura za uzgoj na obiteljskim gospodarstvima.

  Ekološka poljoprivreda - Sve