Jesenska sadnja češnjaka

Objavljeno: 16. 10. 2023.
Jesenska sadnja češnjaka

Češnjak je vrlo zdrava  i ekonomski vrlo isplativa vrsta. Ne zahtijeva velika ulaganja, a uvijek je traženi i na tržištu postiže dobru cijenu.

Jesenski češnjak, poznat i kao zimski češnjak, sije se u jesen kako bi se razvio preko zime i bio spreman za berbu u proljeće ili rano ljeto. Češnjak ne traži velike površine, a pravilnom sadnjom i pridržavanjem osnovnih pravila može dati obilan urod.

Priprema tla

Češnjak voli dobro drenirano i blago lužnato tlo.

Ako je vaše tlo glinasto, na površinu možete dodati  kvarcni pijesak koji će razbiti čestice gline. Preokrenite gornji sloj tla kako bi ga razrahlili i omogućili lakši razvoj korijena, a kvarcni pijesak ukopali u tlo.

Na jesen su česte oborine pa da voda ne bi stajala i češnjak istrunuo, gredice di sadite malo podignite kako bi se suvišna voda mogla ocijediti. Birajte gredice na sunčanom mjestu gdje prethodne dvije godine nije uzgajano povrće iz porodica lukova.

Izbor češnjaka

Za razliku od proljetnog, glavice jesenskog češnjaka su krupnije, imaju manji broj češnjeva i dobro podnose niske zimske temperature.

Za sadnju možete koristiti vlastiti češnjak iz prethodne berbe ili kupiti sadni materijal.

Sadni materijal izuzetno je važan za uspješnu sadnju i kvalitetu prinosa. Kvalitetan sadni materijal osigurava zdrav rast i obilnu žetvu. Birajte češnjak koji je bez vidljivih oštećenja, truljenja ili znakova bolesti.

Preporučujemo da kupite sadni materijal koji je ekološki certificiran i "bez virusa" kako biste izbjegli bolesti koje mogu oslabiti biljke i smanjiti prinos.

Odabir sorte ovisi o vašim željama i uvjetima za uzgoj. Različite sorte češnjaka imaju različite karakteristike; okus, veličinu glavica, boju, vrijeme dozrijevanja, mogućnost skladištenja…

Sadnja

Razdvojite glavice češnjaka na pojedinačne režnjeve prije sadnje. Svaki režanj će postati nova glavica. Sadite one najkrupnije i zdrave češnjeve.

Vrijeme sadnje:

Jesenski češnjak obično se sije krajem rujna ili početkom listopada, ali to može varirati ovisno o vašem geografskom području, tj. o  vremenskim prilikama.

Sadnja bi trebala biti nekoliko tjedana prije prvog očekivanog mraza, tako da će češnjak imati dovoljno vremena da razvije korijenje prije zime.

Dubina sadnje:

Sadi se oko 4 - 8 cm duboko u tlo, obavezno s režnjem okrenutim prema gore. Ako sadite preplitko, postoji opasnost od smrzavanja, ali budite oprezni i kod preduboke sadnje jer tada postoji opasnost od truljenja.

Razmak između režnjeva:

Ostavite razmak od 10-15 cm između svakog režnja češnjaka.

Redovi trebaju biti udaljeni oko 20 – 30 cm kako biste omogućili dovoljno prostora za rast i razvoj glavica.

Zaštita od zime i berba

Nakon sadnje, možete prekriti površinu tla slojem malča (npr. slame) kako biste zaštitili češnjak tijekom hladnih mjeseci, a u proljeće će malč spriječiti razvoj korova.

Jesenski češnjak obično se bere u proljeće ili rano ljeto, ovisno o sorti i vremenskim uvjetima. Kada lišće počne venuti i sušiti se, vrijeme je za berbu.


Odaberite certicifirane ekološke lučice iz naše ponude i uživajte u plodovima svog truda.

 
 

Poveznice

bez virusačešnjakekološke lučiceekološki češnjakkvalitetan sadni materijalsorte češnjakauzgoj češnjakazimski češnjak
  Ekološka poljoprivreda - Sve