Jesenski radovi u vrtu

Objavljeno: 27. 08. 2018.
Jesenski radovi u vrtu

Dolaskom jeseni uživamo u šarenilu boja, berbi voća i povrća, spravljanju zimnice, ali i čistimo vrt da spreman dočeka sljedeću sezonu. Dani postaju sve kraći, više nema vrlo visokih temperatura, noći su sve hladnije.

BERBA PLODOVA

U kontinentalnom djelu moguća je pojava prvih mrazeva koji bi uništili osjetljive plodove. Prije pojave hladnijih noći beremo krastavce, rajčicu, papriku, tikve i tikvice, lubenice, dinje, grah, mahune. Rajčicu i papriku možete pobrati iako nisu skroz sazrele. Paprika je za konzumaciju dobra i zelena, a rajčica će dozreti i ako je ubranu i suhu iznosite nekoliko dana na sunce ili ostavite na sobnoj temperaturi.

Povrće poput peršina, mrkve, cikle, blitve, špinata i repe podnosi blaže mrazeve pa može još neko vrijeme ostati u vrtu. Dok kupusnjače poput kelja, lisnatog kelja, kelja pupčara i brokule poprimaju bolji okus tek nakon prvih mrazeva pa ih beremo i početkom zime.

Početkom rujna vadimo krumpir i batat iz tla, u voćnjaku dozrijevaju jabuke, kruške, šljive, grožđe, lješnjaci, orasi. Polja puna tikvi znak su da jesen kuca na vrata.

Pobrano povrće i voće se adekvatno skladišti ili sprema za zimnicu, dok sjeme odabranih vrsta skupljamo i spremamo za sjetvu iduće godine . Gredice koje su ostale prazne čistimo i spremamo za uzgoj ozimih kultura ili za sjetvu na proljeće. Voćke nakon berbe, kada im otpadne lišće možemo početi orezivati.

SJETVA I SADNJA

U rujnu je tlo još uvijek dovoljno toplo za sjetvu kultura koje beremo u kasnu jesen i kroz zimu ili na rano proljeće. Dio vrta koji ćemo koristiti za jesensku sjetvu moramo počistiti od korova i prekopati kako bi zemlja bila rahla, a biljčice mogle brzo niknuti.

Vrste poput špinata, rotkvice i rukole ne vole velike vrućine pa je jesen idealna za njihovu sjetvu. Špinat će do zime razviti nekoliko pravih listova, takav prezimiti, a na proljeće nastaviti svoj rast.

Rotkvice imaju vrlo kratku vegetaciju pa ćete ih moći konzumirati već za 3 do 4 tjedna.

     

 

Početkom rujna sijemo matovilac, sadimo presadnice zimske salate, radiča i ozimog kelja. Matovilac i zimske salate preživljavaju i hladne zime pa ćemo tako imati svježu salatu od kasne jeseni do ranog proljeća, dok radič podnosi blage hladnoće pa ga preporučujemo saditi na Jadranu. Iako vlaga iz tla više ne isparava tako brzo kao ljeti, nakon sadnje nemojte zaboraviti biljke dobro zaliti.

Jesen je savršena za sadnju luka i češnjaka. Luk sadimo sredinom listopada na dubinu 3 do 4 cm, tijekom jeseni i zime će se ukorijeniti i pripremiti na prezimljenje, a brati ćemo ga na rano proljeće.

Češnjak se na kontinentu sadi sredinom listopada, a na Jadranu od kraja listopada do sredine studenog, prezimljuje i na proljeće stvara vegetativnu masu i lukovicu.

Mrkvu sijemo u listopadu i studenom, kroz zimu malo proklije, a u proljeće nastavlja svoj rast.

 

 

Dolaskom jeseni većina vrtlarskih radova svodi se na skupljanje i spremanje plodova koje smo uzgajali kroz ljeto, no uz malo truda i znanja, svježe povrće iz vlastitog vrta možemo imati cijele godine.

  Ekološka poljoprivreda - Sve