Savjeti za lijepu, gustu i zelenu božićnu pšenicu

Objavljeno: 07. 12. 2023.
Savjeti za lijepu, gustu i zelenu božićnu pšenicu

Sjetva pšenice za Božić nosi u sebi mješavinu tradicije, topline i obiteljske radosti. Tradicija je to diljem svijeta koja je postala neizostavan dio priprema za Božić. 

Sjetva pšenice kao jedne od najvažnijih žitarica u povijesti čovječanstva, simbolizira vjeru u obilnu žetvu nadolazeće godine. Ako pšenica naraste visoka, gusta i zelena, godina će biti rodna i žetva dobra. To je ritual koji slavi životni ciklus, od sjemena do ploda. Male posude ispunjene zemljom s malim sjemenkama koje leže u tlu, često ukrašene božićnim ukrasima ili svijećama, unose vjeru i nadu u obilje koje će doći.

Sjetva pšenice također predstavlja zajedništvo. Obitelji se okupljaju oko ove male oaze života, gledajući kako sjeme klija i raste. Članovi obitelji osjećaju se povezani, a svaki od njih doprinosi rastu pšenice, simbolizirajući svoju jedinstvenu ulogu u obitelji i zajednici.

Nekoliko koraka za uspješnu sjetvu

Sjetva se obično obavlja nekoliko tjedana prije Božića, u Hrvatskoj najčešće na dan sv. Barbare (4.12.) ili sv. Lucije (13.12.).

Odaberite dekorativnu posudu za sjetvu.

Pripremite  zemlju ili vatu, te kvalitetno ekološko sjeme pšenice.

Da biste potakli klijavost,  sjeme potopite u vodi na nekoliko sati

  • Sjetva

Na dno posude stavite zemlju, a zatim gusto rasporedite sjeme pšenice. Pritisnite kako bi sjeme lagano utonulo u zemlju.

S obzirom da nije potrebno mnogo supstrata, umjesto zemlje možete koristiti i vatu. 

Navlažite sjeme i pokrijte posudu folijom ili ju stavite u vrećicu kako bi zadržali vlagu.

Kad pšenica nikne, uklonite foliju.

  • Osigurajte optimalne uvijete za rast

Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja da se ne bi posušila. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

Povremeno okrećite posudu kako biste osigurali ravnomjeran razvoj biljke prema svjetlu.

Redovito zalijevajte, izbjegavajući pretjerano vlaženje kako biste spriječili pojavu plijesni. Koristite bocu s raspršivačem za optimalno navlaživanje sjemena.

Savjeti za lijepu, gustu i zelenu božićnu pšenicu
  • Odrežite i iskoristite vrhove

Kada pšenica naraste, odrežite vrhove na podjednaku visinu.

Odabrano sjeme treba biti ekološko, posebno ako planirate konzumirati mladu pšenicu. Mlada pšenica sadrži obilje vitamina, minerala, aminokiselina, enzima i klorofila. Iskoristite ošišane vrhove za konzumaciju.

Vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice, postavljene ispod ukrašenog bora ili pokraj tradicionalnih jaslica, postaje običaj koji donosi radost i obilje u naše domove.

Želimo vam prekrasnu zelenu pšenicu i plodnu cijelu godinu!

Poveznice

božićbožićna pšenicadobar urodeko sjemelokvina sjemeorganskotradicija
  Ekološka poljoprivreda - Sve