Zašto je bitno redovito brati povrće

Objavljeno: 24. 07. 2024.
Zašto je bitno redovito brati povrće

Možda se na prvu ruku čini kao nevažna stvar, ali redovito branje povrća jako je bitno za održavanje zdravlja biljaka, kvalitetu plodova i ukupni prinos. Redovita berba plodova može značajno povećati  urod i osigurati da uvijek imate svježe, ukusno povrće u svojem domu.

Poticanje proizvodnje i povećanje prinosa

Redovitim branjem povrća šaljete biljci signal da nastavi proizvoditi nove plodove. Najbolji primjer su krastavci - ako ne beremo krastavce svaki ili svaki drugi dan, biljka ne zameće nove cvjetove i plodove jer ulaže energiju u dozrijevanje postojećih plodova. Redovitim branjem povrća povećavate ukupni prinos biljke. Ovo vrijedi i za mnoge druge biljke poput tikvica, mahunarki, paprika i rajčica.

Sočni plodovi optimalne veličine

Neke vrste povrća mogu brzo prekomjerno narasti ako se ne beru redovito. Tikvice, krastavci i patlidžani su primjeri gdje prerastanje može dovesti do tvrdih, gorkih i manje ukusnih plodova. Povrće koje nije pobrano na vrijeme može imati deblju kožu i veće sjemenke, što ga čini manje privlačnim za jelo, a dolazi i do smanjenja nutritivnih vrijednosti te gubitka okusa. Tikvice koje nisu pobrane na vrijeme postaju manje ukusne, tvrđe, s većim brojem koštica.  A često se događa da prerasle tikvice brzo počinju trunuti na zemlji. Redovitim branjem mahuna potičete biljku na proizvodnju novih plodova, sprečavajući ih da postanu žilave i pune niti. Kontinuiranim branjem paprika biljke stvaraju nove cvjetove i plodove, a plodovi ostaju hrskavi. Redovitim branjem dobit ćete svježe i sočne plodove u optimalnoj veličini i teksturi za konzumaciju.

Manje bolesti i štetnika – zdravije biljke

Plodovi koji su zreli, a ostanu predugo na biljci, mogu postati podložniji bolestima i napadu štetnika. Na primjer, prezrele rajčice pucaju i privlače mušice, te se tako povećava rizik od razvoja gljivičnih bolesti. Branjem plodova na vrijeme rasteretit ćete biljke da ne postanu prenatrpane, a one će svoje hranjive tvari i vodu preusmjeriti na razvoj novih plodova.

Lakša njega i berba povrća

Redovitim branjem plodova biljke postaju preglednije i lakše je uočiti pojavu bolesti ili manjak hranjiva. Manje prenatrpane biljke omogućuju bolji pristup sunčevoj svjetlosti,veća je cirkulacija zraka, što dodatno smanjuje rizik od bolesti. Redovito branje čini samu berbu jednostavnijom jer su plodovi bolje vidljivi i lakše dostupni.

Berite povrće redovito kako bi imali  zdrave biljke koje će vam osigurati obilje kvalitetnih plodova cijelo ljeto.

Galerija slika

Eko-krastavac
Cherry-rajcice
Tikvice
Rajcice
Krastavac
Paprika
Berba-tikvica
Berba-mahuna

Poveznice

berbaberba ekološkog povrćaberba mahunaberba tikvicadomaći proizvodiekološko povrćekada brati mahunekrastavci za kiseljenjemoj vrts polja do stolasalatni krastavcisezonsko povrćezrele rajčice
  Ekološka poljoprivreda - Sve