Uljna rotkva (rauola) zaslužna za plodno tlo i zdravi usjev

Objavljeno: 23. 06. 2024.
Uljna rotkva (rauola) zaslužna za plodno tlo i zdravi usjev

Uljna rotkva poznatija je kod nas pod imenom rauola što je ustvari ime jedne od prvih priznatih sorti još iz pedesetih godina prošlog stoljeća.  Sve je popularnija među poljoprivrednicima i vrtlarima koji žele na prirodan način poboljšati kvalitetu tla i uzgojiti zdrave usjeve. Zašto je uljna rotkva toliko učinkovita, kako je koristiti i koje sve prednosti donosi vašem vrtu ili polju, pročitajte u nastavku.

Što je uljna rotkva - rauola?

Uljna rotkva ili rauola (lat. Raphanus sativus var. oleiformis) je brzorastuća biljka jakog korijena koja se koristi kao pokrovni usjev i kao zelena gnojidba. Njezin jak i  duboki korijen prodire kroz zbijeno tlo, dobro rahli zemlju, poboljšavajući drenažu i strukturu tla. Može se koristiti i kao uljni/proteinski usjev no ne vole je baš sve životinje jer je ljutog okusa.

Sve prednosti uljne rotkve

  • Poboljšava strukturu tla

Svojim dubokim korijenom preuzima na sebe hranjiva do kojih druge biljke ne bi mogle doći. Duboki vretenast  korjenov sustav uljne rotkve prodire i više od 40 cm u tlo,  razrahljuje ga i omogućava bolji razvoj korijena budućih usjeva.

  • Smanjenje zbijenosti tla

Uljna rotkva učinkovito smanjuje zbijenost tla, što je čest problem u poljoprivredi, posebno na površinama gdje se koristi teška mehanizacija. Uljna rotkva učinkovito razbija „taban pluga“, tlo postaje rahlo, lakše je obradivo, a na tlu koje nije zbijeno bolja je apsorpcija vode i hranjivih tvari.

  • Zelena gnojidba

Stvara veliku količinu zelene mase koja poboljšava biološku aktivnost i plodnost tla ako se (plitko!) zaore ili potanjura.

  • Drži korove pod kontrolom i smanjuje eroziju

Kada uljnu rotkvu gusto posijete, ne dajete korovu prostor za rast. Na prirodan način, bez upotrebe herbicida, držite korove pod kontrolom. Gusta vegetacija uljne rotkve štiti tlo od erozije uzrokovane vjetrom i vodom, čuvajući površinski sloj tla.

  • Izvrsna pčelinja paša i zaštita od raznih biljnih bolesti

Uljna rotkva smanjuje zaraženost nematodama, štiti od virusne pjegavosti krumpira. Izvrsna je pčelinja paša koju možete sijati višekratno i pruduljiti sezonu cvatnje.

Kako i kada sijati uljnu rotkvu

Jednostavna je za uzgoj i ne traži posebnu njegu. Sjetva se obavlja od proljeća pa sve do početka jeseni. Otporna je na sušu pa je dobra kao postrni usjev. Zimi pomrzne.

Prije sjetve tlo treba dobro pripremiti, razrahliti i ukloniti korove. Sije se ravnomjerno po površini tla na dubinu 1 – 2 cm. Preporučena gustoća sjetve je oko 20-25 kg po hektaru. Nakon sjetve dobro je tlo povaljati i održavati ga vlažnim dok biljke ne razviju snažan korijenov sustav.

Kako koristiti uljnu rotkvu za zelenu gnojidbu

Uljna rotkva koja se uzgaja za zelenu gnojidbu obično se unosi u tlo prije nego što počne obilnije cvjetati, otprilike 7-8 tjedana nakon sjetve. Ako zaoravanje/tanjuranje/valjanje ne obavite na vrijeme, prije nego sjeme sazri, sljedeće godine bi mogla postati korov.  Alternativno je pomalčirajte i ostavite na površini tla, a idući usjev sadite ili sijte direktno u malč.

Gdje kupiti sjeme uljne rotkve - rauole?

Ako ste zainteresirani za poboljšanje kvalitete tla i povećanje prinosa, posjetite našu web stranicu i naručite visokokvalitetno ekološko sjeme uljne rotkve. U ponudi imamo velika pakiranja za poljoprivrednike i mala pakiranja za vrtove.  Sjeme možete kombinirati s drugim vrstama za dodatno obogaćivanje tla zelenom gnojidbom. 

Isprobajte uljnu rotkvu i uvjerite se i sami u sve njezine prednosti.

Ana iz OPG Sarvan je oduševljena rezultatima koje postiže uljnom rotkvom: 

"Tlo je mekano kao spužvica i na polju nema korova. Idealno za uzgoj kasnog povrća!"

Foto: OPG Sarvan

Galerija slika

Rauola1
Rauola2

Poveznice

borba protiv korovaekološko sjeme uljne rotkvegdje nabaviti sjeme rauolekvalitetno ekološko sjemepokrovni usjevrahla zemljarahlo tlorauolazdravi usjevzdravo tlozelena gnojidba
  Ekološka poljoprivreda - Sve