Volovsko srce – jedna rajčica, a toliko različitih oblika

Objavljeno: 07. 07. 2024.
Volovsko srce – jedna rajčica, a toliko različitih oblika

Rajčica Volovsko srce , jedna je od najomiljenijih sorti među vrtlarima i ljubiteljima rajčica. No to ime skriva tip rajčice  poznat po plodovima različitih boja, tekstura i oblika, od klasičnih srcolikih, glatkih do naboranih i nepravilnih. Spada u tzv. beef ili beefsteak rajčice jer se kaže da po čvrstoći i veličini liči na odrezak.

Različiti oblici Volovskog srca

Volovsko srce dolazi u nekoliko varijacija, a razlike u izgledu su potpuno normalne i sve su one karakteristične za taj tip rajčice. Postoje dvije glavne grupe: glatko i naborano Volovsko srce.

  • Glatko Volovsko srce – karakteristični varijetet poznat po specifičnom srcolikom obliku i glatkoj površini. Gornji dio ploda rajčice je širi, a donji se sužava, plodovi su srednje veliki do veliki. Kada nas tražite sjeme rajčice Volovsko srce, najčešće mislite baš na rajčice tih karakteristika.
  • Naborano Volovsko srce - "rebrasti" oblik rajčice koji  ima izražene nabore ili rebra, a gubi jasan srcolik oblik. Plodovi su nepravilni, kruškolikog ili spljoštenog oblika, a površina ima brazde koje daju rajčici grublji, rustikalan izgled. Naborani tip Volovskog srca je npr. rajčica Canestrino.

 

Različite veličine i boje, a prepoznatljiv okus

Plodovi rajčice variraju od srednjih, velikih do vrlo krupnih koji teže oko 450 g ili više, a neki mogu dostići i do kilogram težine . Najčešće su tradicionalne crvene boje, ali postoje i varijacije ružičastih, narančastih i žutih nijansi. 

Izgledom vrlo raznolika sorta, ali odličnog je okusa u svakoj varijanti. Plodovi su jako mesnati i sočni bez puno sjemenki. Volovsko srce počinje dozrijevati iznutra tako da je rajčica zrela i ukusna i kada je izvana još malo zelena. Blagog, punog okusa s umjerenom dozom kiselosti, Volovsko srce idealno je za salate, sendviče, umake...

Uzgoj i njega

Bilo da počinjete uzgoj svojih rajčica od sjemena ili presadnica, birajte kvalitetan sadni/sjemenski materijal kod pouzdanih dobavljača kako biste osigurali zdrave plodove.

Kao i sve druge sorte rajčica, Volovsko srce najbolje uspijeva na sunčanim mjestima uz zasjenu u najtoplijim mjesecima. Od previše sunca lako joj pucaju plodovi, a u sjeni bolje dozrijeva. Ima nježnije lišće nego neke druge poznate sorte, pa joj zasjenjivanje posebno pomaže. Mogu postići značajnu visinu pa im osigurajte dovoljno mjesta za rast uz obaveznu potporu i vezanje grana kako bi se spriječilo njihovo lomljenje zbog težine plodova. Idealan uzgojni oblik je samo jedna glavna grana, odstranite sve bočne grane i zaperke.

Povremeno obilno zalijevanje, malčiranje tla ispod biljaka te redovita njega omogućit će ovoj iznimno rodnoj sorti da dostigne svoj maksimalni potencijal.

Volovsko srce je tip rajčice koja je simbol raznolikosti i ukusnosti, a baš u tome je njezina čar. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnog srcolikog oblika ili malo robusnijih naboranih rajčica, ova vrsta će vas oduševiti svojom ljepotom i bogatim okusom. Uzgojite je u svojem vrtu i uživajte u njezinim kvalitetama jer ljepota je u različitosti.

Izvor fotografija: Lokvina d.o.o., Canva

Galerija slika

Rajcica canestrino
Rajcica volovsko srce glatko 2
Rajcica volovsko srce naborano
Rajcica volovsko srce glatko 1

Poveznice

beef rajčicadomaće rajčiceekološki uzgoj rajčiceekološko sjeme rajčiceekološko sjeme za moj vrtgdje nabaviti sjeme rajčice volovsko srcerajčica u obliku srcarajčiva volovsko srcesrcolika rajčicastarinske sorte rajčica
  Ekološka poljoprivreda - Sve