Pšenična trava – zdravlje počinje ovdje
Pšenična trava – zdravlje počinje ovdje
Pšenica, žitarica koja je hranila i stare Egipćane, gdje su faraoni vjerovali da njezine mladice daju snagu i vitalnost, vrlo lako može biti i vaš dodatak prehrani.
Pšenična trava odnosi se na mlade izdanke pšenice koje beremo kada biljka dostigne visinu od 10 do 15 cm. Za razliku od uzgoja pšenice za zrno, ovdje konzumiramo nježne zelene listiće bogate klorofilom, vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Kako uzgojiti pšeničnu travu kod kuće?
Uzgoj pšenične trave je vrlo jednostavan, sigurni smo da ste svi barem jednom sijali pšenicu za Božić. Glavna razlika kod uzgoja pšenične trave je ta što je važno koristiti certificirano sjeme namijenjeno za mikrozelenje, kako biste osigurali zdrav i siguran uzgoj.
Prije početka sjetve, potrebno je namočiti sjeme kako bi aktivirali proces klijanja i kako bi ono isklijalo brže i ravnomjernije. Dovoljno je sjeme namočiti jedan sat u mlakoj vodi i ocijediti ga prije sjetve.
U plitku posudicu stavite organski supstrat za uzgoj, poput kokosovih vlakana ili specijaliziranog supstrata za mikrozelenje, a možete koristiti i perlit, kako bi izbjegli da se pšenica zapljesnjivi. Ravnomjerno rasporedite prethodno namočeno sjeme po površini supstrata i nježno ga pritisnite kako bi bolje prionulo uz podlogu. Pšenicu sijte gusto, jer će gusto posađene mladice međusobno podupirati rast i osigurati stabilnost.
Pokrijte ili stavite u vrećicu, te stavite na toplo i svijetlo mjeto. Izbjegavajte direktno sunce i površine iznad radijatora kako se supstrat ne bi prebrzo osušio. Održavajte vlagu redovitim prskanjem, ali pazite da podloga nije previše mokra kako ne bi došlo do razvoja plijesni. Nakon 7-10 dana, kada biljke dosegnu visinu od 10-ak cm, odrežite mlade biljčice škarama tik iznad podloge.
Snaga zdravlja u malim izdancima
Redovito konzumiranje pšenične trave može poboljšati probavu, potaknuti regeneraciju stanica i doprinijeti zdravlju kože i kose. Ovi mali zeleni izdanci prava su nutritivna bomba. Sadrže klorofil koji čisti organizam i pomaže u detoksikaciji. Bogati su vitaminima A, C, E i K koji jačaju naš imunološkog sustava i minerale poput željeza, kalcija i magnezija koji su zaslužni za energiju i zdravlje kostiju. Antioksidansi u pšeničnoj travi štite nas od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i pomažu u borbi protiv stresa.
Sok iscijeđen iz pšenične trave često se naziva "tekuće zlato" zbog velike koncentracije klorofila –samo jedna mala čaša soka može se po sadržaju nutrijenata usporediti s konzumacijom velike porcija povrća! Iz tog razloga pšenična trava je idealna za dodavanje u zdrave sokove i smoothie..
Uzgoj mikrozelenja nije samo trenutni trend u svijetu, ono je dobro rješenje za sve koji nemaju prostora niti vremena za uzgoj svježeg povrća, a žele jesti zdravu hranu.
Mikrozelenje može biti odličan dodatak prehrani, dok klasično uzgojeno povrće pruža iskustvo koje uključuje i zdrav način života. Povrće koje raste u tlu do pune veličine bogato je nutrijentima, a boravak na svježem zraku i u dodiru s tlom i prirodom, te mikrobiomom iz tla i biljaka pozitivno utječu na naše zdravlje.
Bez obzira na odabrani pristup uzgoju vlastite hrane, uživajte u prirodnim okusima i zadovoljstvu promatranja kako iz malenog sjemena nastaje prekrasna biljka.