Sadnja rajčice na otvoreno

Objavljeno: 13. 05. 2019.
Sadnja rajčice na otvoreno

Nakon što ste posijali i uzgojili zdrave presadnice, vrijeme je da ih posadite u vrt na otvorenome.

Presadnice se sade na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. U kontinentalnom djelu to je početkom / sredinom svibnja, a u toplijim krajevima početkom travnja, ovisno o trenutnim vremenskim prilikama. Idealna dnevna temp za rast i razvoj je između 18 i 22 oC.

Nemojte žuriti sa sadnjom na otvoreno jer već temp. od 0 oC mogu uništiti biljke. Ako ste ih posadili , a najavljen je mraz, obavezno ih navečer zaštitite agrotekstilom.

Presadnice koje su spremne za sadnju na stalno mjesto moraju biti zdrave, čvrste, visine oko 20 cm,  a pri dnu debljine oko 1 cm. Prije nego ih planirate posaditi na otvoreno, biljke trebaju proći period privikavanja na vanjske uvjete. Kako bi se privikle na sunce i vjetar, 2-3 dana ih iznosite na polusjenovito mjesto u svome vrtu.

Za dobar rast i razvoj rajčice zahtijevaju mnogo topline

Za stalno mjesto uzgoja birajte sunčane pozicije, a tlo neka bude rahlo i dobre strukture s puno hranjivih tvari. Izbjegavajte glinovita tla jer se u njima ne može dobro razvijati korijenov sistem. Idealne pretkulture su salata, špinat, mladi luk, mrkva, rotkvica i sl.

Razmak sadnje ovisi o sorti rajčice, najčešće je razmak u redu između 25 do 60 cm, a između redova 80 do 100 cm. Prije sadnje dobro zalijte presadnice kako bi ih lakše i uz što manje oštećenja korijena izvadili iz posudica.

Iskopajte rupu, sadnice postavite ukoso i zatrpajte ih zemljom do prvih listova. Rajčice se sade sa stabljikom postavljenom ukoso jer se na djelu stabljike koji je u tlu brzo razvija adventivno korijenje, takva rajčica će imati bolji pristup vodi i hranjivima u zoni korijena i bit će čvršća. Prilikom sadnje na dno rupe ili oko korijena možete dodati malo organskog gnojiva.

 
 

Nakon sadnje (može i prije) uz rajčice se postavlja potpora (kolac, žica) za koju se rajčice vežu. Kod vezanja uzmite u obzir da će stabljika narast u širinu pa pazite da konopac ne stegnete previše kako ne bi spriječili normalan protok vode i hranjiva. Pazite i da kolac smjestite s dobre strane kako ne bi oštetiti korijen biljke.

Niske sorte se ne moraju uzgajati uz potporu, ali ako koristite niski kolac, plodovi će biti zdraviji i lakše ćete ih brati.

Nakon sadnje obavezno presadnice dobro zalijte.

 
 

Preporučuje se malčiranje tla oko rajčica kako bi spriječili rast korova, smanjili potrebu za navodnjavanjem, te dobili čiste i kvalitetnije plodove.

Između redova rajčice možete posaditi salatu koja ima kraći vegetacijski ciklus i poslužit će kao međukultura dok rajčica ne naraste.

Direktna sjetva iz sjemena

Rajčicu možete uzgojiti i izravnom sjetvom na otvorenome. U travnju/ svibnju tlo je već dovoljno toplo i idealno je vrijeme za sjetvu na stalno mjesto. Unatoč nešto većem utrošku sjemena, troškovi proizvodnje su manji, a dobit ćete jake i otporne biljke koje će pri povoljnim vremenskim uvjetima vrlo brzo dostići one uzgojene iz rasada.

Poveznice

ekološko sjemeorgansko sjemerajčicasadnja presadnica
  Ekološka poljoprivreda - Sve