Mikrozelenje - kako uzgojiti daikon

Objavljeno: 17. 04. 2019.
Mikrozelenje - kako uzgojiti daikon

Mikrozelenje (microgreens) su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu. Bogat su izvor vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidansa. Vrlo su atraktivnog izgleda, dolaze u različitim teksturama, bojama i okusima.

Blago pikantnog, osvježavajućeg okusa mladih rotkvica, daikon sadrži najveću koncentraciju vitamina E od svih mikrozelenja, bogat je vitaminom C, kalcijem i željezom. 

Odličan je u ribljim jelima, salatama, hladnim predjelima…

Daikon ili bijela rotkva iz porodice kupusnjača idealan je odabir za sve one koji tek ulaze u svijet mikrozelenja i nemaju iskustva u uzgoju istog.

Za početak, nabavite kvalitetno ekološko sjeme, posude i supstrat za uzgoj. Mi smo koristili organsku zemlju i plastične posudice od kolača kojima smo izbušili rupe za istjecanje suvišne vode.

 
 

Posudice napunite supstratom, navlažite ga, pritisnite i ravnomjerno rasporedite sjeme. Količina sjemena neka bude oko 70 % volumena posude, kako bi mlade biljčice gusto nikle i držale jedna drugu. Gustom sjetvom izbjeći ćete polijeganje biljaka, ali oprez jer kod preguste sjetve može doći do problema s plijesni i do neravnomjernog nicanja. Dobro je ispod posudice s rupama staviti jednu takvu bez rupa.

 
 

Nakon sjetve, sjeme nježno zalijte, najbolje malom prskalicom ili špric bocom i pritisnite  kako bi se uspostavio što bolji kontakt sjemena i supstrata te pokrijte drugom posudicom ili folijom.

Na poklopac stavite neki teži predmet ili drugu posudu sa sjemenom, kako bi omogućili brže i ravnomjernije nicanje sjemena.

 
 

Sljedećih 3-4 dana osigurajte sjemenu idealne uvjete za nicanje; držite ih poklopljene u tami i pod opterećenjem na temperaturi od 23 do 25 oC.

Kada su biljke niknule, maknite poklopac i stavite ih na svjetlo kako bi nastavile rasti i dobile lijepu zelenu boju.. U pravilu, trebali bi im osigurati 12 sati svjetla i 12 sati mraka na temperaturama nešto nižim nego su bile kod klijanja.

 
 

Daikon je spreman za berbu nekih 7 - 10 dana nakon sjetve. Kad su formirani prvi pravi listići, režite škarama ili oštrim nožem uz supstrat. Mikrozelenje koje ne planirate odmah konzumirati nemojte prati. Možete ih čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a operite ih neposredno prije konzumacije.

 
 
  Ekološka poljoprivreda - Sve