Kvaliteta eko namirnica

Objavljeno: 22. 11. 2013.
Kvaliteta eko namirnica

Eko certifikat odnosno eko znak je garancija da je riječ o istinski prirodnom i kemijski ne tretiranom proizvodu koji je proizveden sukladno načelima ekološke poljoprivredne proizvodnje koji su propisani važećim zakonom i pravilnikom. U svrhu razvoja ekološke proizvodnje izrađena je zakonska regulativa koja je danas u potpunosti usklađena s zakonskom regulativom Europske unije. Navedenim zakonom i pravilnikom točno je definiran i reguliran uzgoj, prerada, označavanje, skladištenje, distribucija i prodaja ekoloških proizvoda, te se na taj način i osigurava da cijeli proizvodni proces podliježe stručnoj kontroli koju provodi poljoprivredna inspekcija nadležnog tijela ovlaštena od Ministarstva poljoprivrede RH.

U ekološkom proizvodnom procesu strogo je zabranjeno korištenje GM tehnologija te upotreba cijelog niza različitih kemijskih sredstava i postupaka. Umjesto upotrebe umjetnih gnojiva koriste se organska gnojiva biljnog i životinjskog porijekla. Za njegu usjeva i zaštitu bilja se ne koriste kemijska sredstva kao što su pesticidi za suzbijanje bolesti i štetnika i herbicidi za suzbijanje korova. Kod uzgoja životinja zabranjena je primjena hormona, stimulatora rasta i sl.

Upravo iz ovih razloga, eko proizvodi se u usporedbi s konvencionalnim, smatraju mnogo kvalitetnijima i zdravijima za čovjeka. Naime, nekoliko različitih studija komparativne analize ekoloških i konvencionalnih prehrambenih proizvoda pokazalo je da se ekološkim pristupom proizvodnje namirnica zadržavaju veće količine prirodnih hranjivih tvari i spojeva i da takve namirnice mogu sadržavati i preko 50% više vitamina, minerala, enzima i ostalih mikronutrijenata koji su potrebni za održavanje povoljnog zdravlja čovjeka. Osim toga, valja napomenuti da ekološke namirnice osim da imaju veću razinu hranjivih sastojaka, da su istovremeno oslobođene od različitih kemijskih sredstava i njihovih rezidua koje se koriste u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koje mogu imati dugoročne negativne posljedice za ljudsko zdravlje. Nadalje, ekološke namirnice na tržište dolaze svježije, pa su uz to i neusporedivo boljeg i prirodnijeg okusa i mirisa.

Odabir ekoloških namirnica umjesto onih konvencionalnih sve više postaje trend, kako u svijetu tako i kod nas, a uzeći u obzir da se na taj način osim čuvanja ljudskog zdravlja pridonosi i očuvanje našeg okoliša za buduće naraštaje, njihov je odabir itekako preporučljiv!

Poveznice

eko certifikateko znakrazvoj ekološke proizvodnjezakonska regulativa
  Ekološka poljoprivreda - Sve