Savjeti za uspješan uzgoj mikrozelenja
Savjeti za uspješan uzgoj mikrozelenja
Savjet br. 1
Sjeme koje sijete na supstrat treba dobro pritisnuti, najbolje nekom na mjeru izrezanom daščicom, pa lagano zaliti. Ne pokrivajte sjeme drugim slojem supstrata! Svakako sjeme pokrijte (poklopcem, drugom posudicom...) i opteretite poklopac (otprilike težine obične cigle ili veće knjige). Stavite na toplo mjesto i pustite da dva-tri dana klija u mraku pod opterećenjem, kako bi sve biljke podjednako rasle. Kad biljke počnu gurati poklopac nagore, ili već vire sa strane, maknite poklopac i stavite biljčice pod svjetlo.
Savjet br. 2
Izaberite supstrat za sjetvu koji nije prebogat (nemojte koristiti glisnjak i sl., izbjegavajte supstrate za sadnju cvijeća). Možete ga sami pripremiti miješanjem pijeska, supstrata za sjetvu, kokosovih vlakana, treseta i sl. Ako je moguće, koristite supstrat namijenjen eko uzgoju.
Nikad supstrat ne koristite dvaput: tako se prenose plijesni i bolesti! Iskorišteni supstrat zajedno s ostacima biljčica stavite na kompost. Neke sitnije biljčice (sitnijeg sjemena) više vole rasti bez supstrata (npr. bosiljak, na slici), lakše ga je odrezati bez ostataka zemlje.
Savjet br. 3
Pitate se kako procijeniti količinu potrebnog sjemena? U posudicu koju ste namijenili za uzgoj "na suho" usipajte sjeme tako da pokrije oko 70% površine u jednom sloju. Izvažite sjeme i zapišite koju ste količinu koristili s datumom sjetve. Ako bude potrebno, idući puta ćete korigirati količinu. Zapisujte i koliko ste često zalijevali, držali u mraku, na kojoj temperaturi, pa sve do berbe.
Savjet br. 4
Supstrata treba otprilike 1- 2 cm, ovisno o veličini sjemena i dubini posude. Zasijani supstrat neka bude oko 1 cm od ruba posudice, tako da kasnije lakše odrežete biljčice.
Biljčice režite oštrim nožem (npr. za pršut) ili škarama, držeći "grmiće" drugom rukom. Pazite da ne povučete supstrat, teško ćete ga očistiti s biljaka. Nemojte prati ubrano zelenje nego ga samo spremite u posudu s poklopcem ili vrećicu i držite do konzumacije u frižideru. Zelenje može stajati do 7 dana no bolje ga je što prije pojesti da se sačuvaju svi hranjivi sastojci.