Dragoljub

Objavljeno: 06. 03. 2019.
Dragoljub

Dragoljub (lat. Tropaeolum majus), zeljasta začinska i aromatična biljka porijeklom iz južne Amerike. Kod nas se može naći duž Jadranske obale te na sunčanim i toplim mjestima kontinentalnog djela.

Listovi su okrugli, stabljika mesnata i puzava, cvjetovi ljevkasti u nijansama od blago žutih, narančastih do crvenih boja. Visine 20 – 30 cm, dok neki kultivari narastu i do 2 metra.

Sjeme je veliko, nalik grašku i sporo klija. Najčešće se sije direktno na gredice u travnju ili svibnju, kada prođe opasnost od mrazeva. Voli vlažna, sunčana i polusjenovita mjesta. Što je mjesto sunčanije, cvjetova će biti više. Na tlima koja su bogata dušikom listovi bujnije rastu, a cvjetova ima malo. Iz tog razloga se ne preporuča da bude u blizini biljaka koje vežu dušik (mahunarke, djetelina).

Uspješno raste i kao dekorativna biljka u teglama.

Zaštitnik u vrtu i bogat izvor vitamina C

Dragoljub je vrlo korisna biljka u svakom vrtu. Osim što lijepo izgleda, dobar je prekrivač tla. Kad jednom nikne, brzo se širi i tako onemogućuje rast korova. Svojim korijenom rahli tlo i poboljšava njegovu strukturu pa je dobra pretkultura za svaki povrtnjak.

Najbolje ga je sijati na rubove gredica ili oko voćaka jer odbija i štiti biljke od uši, puževa, gusjenica, miševa i mrava.

Jestiva je biljka koja obiluje željezom i vitaminom C kojeg sadrži više i od nekih poznatijih namirnica (limun, naranča, paprika). Pikantnog je okusa koji podsjeća na papar. Cvjetovi i listovi se konzumiraju u salatama, a zelene ukiseljene sjemenke su dobra zamjena za kapare.

Jedan je od najjačih prirodnih antibiotika (zahvaljujući glikozidu u biljci), a ima i antifungicidno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za dezinfekciju rana i liječenje.

http://lokvina.hr/shop/cijena/dragoljub

 

 
 

Izvor fotografija: Agroklub.com

  Ekološka poljoprivreda - Sve