Ekološko sjeme buče golice - Retzer Gold

Objavljeno: 10. 09. 2018.
Ekološko sjeme buče golice  - Retzer Gold

Retzer Gold je vrlo dobra sorta uljne buče. Plodovi su srednje veličine s velikim tamnozelenim sjemenkama bez ljuske, odakle i naziv buča golica.

Sjemenke se lako odstranjuju iz ploda, koriste se za proizvodnju bučinog ulja ili za grickanje.

Sa sjetvom buče golice započeti kada je temp. sjetvenog sloja zemlje iznad 12°C , obično oko 15. svibnja. Sije se na dubinu 3 – 5 cm na razmak između redova 140 cm, a u redu 45 – 60 cm. Količina sjemena potrebna za hektar je 3,5 – 4,5 kg.

Kod sjetve obratiti pozornost na gnijezda voluharica koje se vole nahraniti sjemenkama. Prije sadnje dobro je nekoliko puta proći roto branom kako bi uništili postojeća gnijezda.

Najbolje uspijevaju na plodnim, humusom bogatim tlima s dovoljno vlage, topline i svjetlosti. Vrlo su osjetljive na niske temperature; kod temp. nižih od 6°C prestaju sa rastom, a smrzavaju se na –1°C.

Najbolji predusjevi su djetelinsko–travne smjese i strne žitarice (pšenica, raž, ječam, zob, tritikale). Ne ih uzgajati u monokulturi (na istu površinu tek nakon 3 – 4 godine), niti ih sijati nakon srodnih vrsta (dinje, krastavci lubenice).

Buče su tehnološki zrele kada su plodovi žuto–narančasti, a kora ploda se lako zarezuje noktom. Sjemenke sadrže proteine, brojne vitamine (A, B, C, E…) i minerale od kojih se najviše ističe cink, važan za zdravlje prostate. Koriste se kao sirovina u različitim farmaceutskim proizvodima, a pržene su odlične za grickanje. Bučino ulje osebujnog okusa, hranjivih i ljekovitih svojstva spada u delikatesna ulja. Meso se nakon vađenja sjemena, može iskoristiti kao stočna hrana.

Za sjetvu buče golice birajte kvalitetno certificirano ekološko sjeme sorte Retzer Gold, narudžbe ovdje.
 
 

Na slikama buče  Retzer Gold proizvedene na poljima socijalne zadruge "Domači vrt", Međimurje. Zadruga zapošljava dugotrajno nezaposlene Rome te  okuplja ekološka i biodinamička poljoprivredna gospodarstva s područja Međimurja koji zajedno proizvode organsku hranu na zemlji koja je dugo bila zapuštena.

Poveznice

buča golicacucurbita pepo
  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve