SIVAL: Međunarodni sajam biljne proizvodnje u srcu Francuske

Objavljeno: 29. 01. 2024.
SIVAL: Međunarodni sajam biljne proizvodnje u srcu Francuske

Posjetili smo jedan od najuzbudljivijih europskih poljoprivrednih sajmova koji se održava u Angersu u Francuskoj. Od 16. do 18. siječnja 2024., u tri prilično naporna dana, prošli smo ogromni sajamski prostor uzduž i poprijeko.

SIVAL nije običan sajam; to je pravi doživljaj. Više od 700 izlagača i gotovo 30.000 posjetitelja našlo se na sajmu koji prikazuje sadašnjost te oblikuje budućnost poljoprivredne proizvodnje. Iznenadilo nas je što se sve događa u sektoru - najnoviji trendovi  i sveobuhvatna ponuda opreme i usluga za sektore voćarstva, povrćarstva, sjemenarstva, vinogradarstva i vinarstva, hortikulture, te proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja prikazani su vrlo detaljno.

Nismo ni znali koliko je proizvođača poljoprivredne mehanizacije aktivno u tim sektorima. Poučeni iskustvom s hrvatskih, slovenskih i drugih sajmova naše regije, očekivali smo dvadesetak proizvođača, a ne dvjestotinjak! Naročito nas je veselilo vidjeti da i mali lokalni proizvođači mehanizacije s dobrim proizvodom pronalaze tržište. Traktori (iako ih je bilo jako puno) nisu imali glavnu riječ – sve se vrtilo oko priključaka i napretka koji je ostvaren u robotici i automatiziranoj obradi, te oko strojeva s pogonom na solarnu električnu energiju.

Dio stručnih edukacija i seminara bio je dostupan i s prijevodom na engleski, što nam je omogućilo da iz prve ruke čujemo kakva je situacija s poljoprivredom u Francuskoj te na širem europskom tržištu. Svuda su problemi slični – nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage, problemi s klimatskim promjenama, izazovi s transportom, promjene navika potrošača, isplativost proizvodnje... Pozitivne su vijesti da ekološka poljoprivredna proizvodnja te potražnja za ekološkim proizvodima i dalje rastu!

Sajam je odlično organiziran i postavljen u ugodnom prostoru s puno boljom popratnom infrastrukturom nego slični sajmovi koje smo dosad posjetili. Francuzi su kao i uvijek vrlo šarmantni domaćini, no izlagači i posjetitelji bili su sa svih strana EU pa je razmjena iskustva bila puno šira nego što smo očekivali (da ne spominjemo da smo i bez znanja francuskog dobro komunicirali).  SIVAL je ponudio i praktičnu aplikaciju za rezervaciju mjesta na radionicama i predavanjima, te mogućnost organiziranja sastanaka sa izlagačima, te linkove na njihove web stranice. Takve aplikacije su već standardne na europskim sajmovima, stvarno ih se isplati koristiti.

Inovacije i raznolikost ponude

Naglasak sajma bio je na vinogradarstvu i proizvodnji povrća. Nisu tu bili samo traktori i razni strojevi za obradu, već i cjelovita energetska rješenja, sustavi za mehaničku i fizičku zaštitu usjeva, proizvodi za biološku zaštitu, gnojiva... Iznenadilo nas je da se više gotovo ne spominju klasični pesticidi i gnojiva, cijeli sektor je krenuo u istraživanje prirodnijih rješenja. Proizvođači sjemena, presadnica i sadnog materijala borili su se za pažnju posjetitelja u konkurenciji sa strojevima za sortiranje i pakiranje povrća, materijalima za pakiranje, skladištenje i dostavu, rješenjima za trgovine, svašta smo vidjeli. Na svim štandovima mogli ste vidjeti i kako određeno rješenje funkcionira u praksi kroz filmove ili prezentacije uživo. 

Francuske poljoprivredne komore i razne druge proizvođačke organizacije i zadruge predstavile su svoj način rada i podrške proizvođačima. Francuzi su odavno shvatili da bez udruživanja ne mogu zadržati i unaprijediti svoje pozicije na tržištu. Nama je naravno najinteresantnije bilo susresti se s tvrtkama koje se bave proizvodnjom sjemena. Uz nekolicinu standardnih konvencionalnih proizvođača koji na tržište stavljaju hibridno sjeme za profesionalne proizvođače povrća, sve je više proizvođača ekološkog sjemena, uglavnom otvorene polinacije, ali i hibrida za eko proizvođače. Rekli bismo da su to dobre vijesti, jer ako se konačno isplati proizvoditi hibridno sjeme prilagođeno eko proizvodnji, znači da ona ima budućnost. 

Vidjeli smo razna uzbudljiva i inovativna rješenja vezana uz probleme koji se vežu uz klimatske promjene, od poboljšanja kvalitete tla do navodnjavanja te borbe protiv mraza, tuče i oluja. Na sajmu su bili prisutni i istraživači francuskih univerziteta te mlade inovativne tvrtke s kojima surađuju. Predstavljena su mnoga rješenja za preciznu poljoprivredu, robotiku, obradu i korištenje podataka koji omogućuju rad s umjetnom inteligencijom u poljoprivredi, te razne alternativne metode proizvodnje. Podrška mladim tvrtkama vidljiva je u gužvi na njihovim štandovima te nagradama za najbolja rješenja.

Posjet sajmu je i prilika za posjetitelje da istraže mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi i pripadajućim industrijama. Dio sajma bio je namijenjen za centar za zapošljavanje gdje su se tražitelji posla mogli povezati s tvrtkama i vrlo detaljno pretresti mogućnosti koje se nude. Francuzi vrlo ozbiljno shvaćaju svoju poljoprivredu! 

Dio viđenog naći će se uskoro i u našoj ponudi. Do našeg sljedećeg stručnog putovanja, uživajte u galeriji fotografija. 

Foto: Andrea Vugrinović

Galerija slika

Sival-francuska-1
Sival-francuska-4
Sival-francuska-2
Sival-francuska-5
Sival-francuska-7
Sival-francuska-8
Sival-francuska-9
Sival-francuska-10
Sival-francuska-11
Sival-francuska-12
Sival-francuska-13
Sival-francuska-14
Sival-francuska-15
Sival-francuska-16
Sival-francuska-17
Sival-francuska-18
Sival-francuska-19
Sival-francuska-20
Sival-francuska-21
Sival-francuska-22
Sival-francuska-23
Sival-francuska-24
Sival-francuska-25
Sival-francuska-26
Sival-francuska-27
Sival-francuska-28
Sival-francuska-29
Sival-francuska-30
Sival-francuska-31
Sival-francuska-32
Sival-francuska-33
Sival-francuska-34
Sival-francuska-35
Sival-francuska-37
Sival-francuska-38
Sival-francuska-39
Sival-francuska-40
Sival-francuska-42
Sival-francuska-43
Sival-francuska-44
Sival-francuska-45
Sival-francuska-46
Sival-francuska-47
Sival-francuska-48
Sival-francuska-49
Sival-francuska-50
Sival-francuska-51
Sival-francuska-52
Sival-francuska-53
Sival-francuska-54
Sival-francuska-55
Sival-francuska-56

Poveznice

dojmovi sa sajmaekološka proizvodnjainovacije u poljoprivredipoljoprivredna mehanizacijapoljoprivredni sajam francuskasival2024stručno putovanje
  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve