Studijsko putovanje u Italiju – priče koje mijenjaju pogled na poljoprivredu
Studijsko putovanje u Italiju – priče koje mijenjaju pogled na poljoprivredu
Kako bismo ljubiteljima zdravog načina života, poljoprivrede i stručnjacima približili ekološki uzgoj, očuvanje starih sorti i stvarnu snagu zemlje kada je čovjek sluša – a ne iscrpljuje, u rujnu 2025 organizirali smo edukativno studijsko putovanje u Italiju,u suradnji s turističkom agencijom Travelego.
Na ovom putovanju s nama je bila i Tonka Hohnjec, novinarka portala Gric Gric, koja je svojim riječima i fotografijama zabilježila priče, susrete i nadahnuća koje nosimo kući.
U nastavku prenosimo dio njezine reportaže, dok se cijeli tekst može pročitati na portalu Gric Gric.
Putovanje koje otvara nove vidike
Danas, kada nam se na svakom koraku nudi obilje hrane, rijetko se pitamo odakle ona dolazi, tko ju je uzgojio i što zaista unosimo u svoje tijelo.
S druge strane, mnogi poljoprivrednici bore se s proizvodnjom i birokracijom, a za razvoj brenda, marketing i inovacije često nemaju ni vremena ni resursa.
Upravo zato smo organizirali ovo putovanje – da pokažemo kako se, “preko ograde”, poljoprivrednici suočavaju s istim izazovima, ali pronalaze nove načine da spoje tradiciju, ekološku proizvodnju i tržište.
Posjetili smo naizgled obična mjesta i gospodarstva, s proizvodima koje bismo mogli vidjeti bilo gdje u svijetu – ali svako od njih ima priču. Priču koja proizvod izdvaja iz mase i vodi ga na svjetsko tržište.
Chioggia Ortomercato – gdje hrana još miriše na polje
Prva postaja našeg putovanja bila je veletržnica povrća Chioggia Ortomercato, nedaleko Venecije.
Nekada mjesto na kojem su se određivale cijene povrća za cijelu regiju, danas se ondje trguje samo radičem, tikvama, mrkvom i ciklom.
Sve povrće koje se ondje prodaje ubrano je istog jutra – izravno s polja, bez posrednika i bez uljepšavanja.
Azienda Agricola Badini – kada mladi odluče ostati
U srcu Toskane, na obiteljskoj farmi i vinariji Badini, već šest generacija čuva istu zemlju, vinograde i maslinike.
Danas je vode dvoje mladih – Elena i Tommaso Badini, brat i sestra u dvadesetim godinama, koji su preuzeli gospodarstvo i nastavili ga razvijati prema načelima organske poljoprivrede.
Dočekali su nas kao stare prijatelje, ponosno pričali o svom imanju i ponudili nas proizvodima koji se razlikuju od uobičajenih za taj kraj. Uzgajaju francuske sorte grožđa u dijelu vinograda i punu pažnju poklanjaju terroiru i tlu na kojem loza raste.
Njihova priča potvrđuje da mladi ne moraju napustiti zemlju – uspjeh je moguć ako postoji identitet, kvaliteta i hrabrost.
Bavicchi – sjeme kao identite
Sljedeća postaja bila je Bavicchi, povijesna tvrtka iz Perugije, osnovana 1896. godine.
Vidjeli smo kako nastaje proces dorade sjemena, kako se čuva čistoća sjemena i koliko pažnje dobiva svaka sjemenka. Pakiraju izvanredno ekološko sjeme za uzgoj klica i mikropovrća, te vrhunsko konvencionalno sjeme za vrtlare, ali ono što ih čini posebnima su ljudi koji s ponosom njeguju tradiciju obiteljskog poslovanja.
Quintosapore – učimo od prirode
Na farmi Quintosapore, dvojica braće – Alessandro i Nicola – odlučili su napustiti svoje sigurne poslove i sve prepustiti prirodi.
Njihova farma ne izgleda savršeno, ali je savršeno živa. Povrće raste uz cvijeće, a korov se ne uklanja već razumije. Bez pesticida, stresa i bez žurbe uzgajaju raznovrsno povrće i voće koje ručno beru i njime opskrbljuju mnoge lokalne restorane i hotele. Prošetali smo dijelom farme namijenjenom za objašnjavanje filozofije biomimike (uz natruhu kvantne fizike i biologije), i uvjerili se kako i najobičnija farma može postati „centar svijeta“ za sve ljude koji cijene spoj tradicije i znanosti.
Guido Favilla – rasadnik tradicije
Putovanje nas je dovelo i do obiteljske organske farme Guido Favilla u gradu Lucca – mjesta koje odiše tradicijom, gostoljubivošću i energijom doma u kojem ste uvijek dobrodošli.
Njihov rasadnik posvećen je isključivo održivoj poljoprivredi i čuvanju tradicionalnih sorti voća ovog podneblja. Isprobali smo većinu proizvoda s njihove farme i iz prve ruke shvatili zašto ljudi toliko vole putovati u Italiju!
Società Agricola Acetomodena – okusi eko balzamičnog octa
U Modeni smo u Società Agricola Acetomodena uronili u svijet pravog balzamičnog octa – onog za čije okuse niste niti znali da postoje.
Tamo ocat nije začin. To je priča o vremenu, strpljenju i naslijeđu. Svaka kap nosi godine čekanja, i podsjeća da u poljoprivredi ništa vrijedno ne nastaje brzo.
Obitelj Vecchi, njegujući ljubav prema zemlji, u svoje je proizvode unijela maksimalno znanje, strast i predanost.
Bio Reggiani – organski mliječni proizvodi
Na kraju putovanja posjetili smo farmu Bio Reggiani, gdje se proizvodi organski Parmigiano Reggiano.
Ono što je počelo s pet krava, postalo je organska mljekara koja opskrbljuje cijelu regiju i zaštićene proizvode stavlja na svjetsko tržište.
Odredišta za ovo putovanje birali smo pažljivo i s razlogom.
Vidjeli smo farme koje rastu u skladu s prirodom, obitelji koje ostaju na zemlji i proizvode koji nose priču – a ne samo etiketu. Osim što smo posjećivali imanja i proizvođače koji njeguju ekološki uzgoj, uživali smo i u razgledavanju Italije – od renesansne Ferrarre i šarmantne Perugie, do povijesne Siene i srednjovjekovnog San Gimignana.
Prolazili smo kroz Vicenzu i Mantovu, gradove pod UNESCO-ovom zaštitom, gdje svaka ulica priča priču o tradiciji i ljepoti.
Kući smo se vratili bogatiji za iskustva, nova prijateljstva i ideje koje želimo prenijeti ovdje, našim poljoprivrednicima.
Hvala svima koji su nam ukazali povjerenje i odlučili s nama putovati. Lokvina će i dalje stvarati prilike za nova studijska putovanja, susrete i učenja – jer neke se vrijednosti najbolje uče iz dobrih primjera.