Prvi kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj – „Najbolje z Međimurja“

Objavljeno: 31. 08. 2018.
Prvi kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj – „Najbolje z Međimurja“

U Međimurju je uspostavljen prvi organizirani model suradnje poljoprivrednih proizvođača na principima kratkih opskrbnih lanaca koji su poznati i funkcioniraju diljem Europske unije.

 

Udruženje trenutno okuplja 21 proizvođača s područja Međimurja, koji plasiraju preko 100 različitih proizvoda. Proizvodi su iz ekološke i konvencionalne proizvodnje, od svježeg voća, povrća i njihovih prerađevina, mesnih prerađevina, do meda, bučinog ulja, vina i dr. Najvažniji u lancu su proizvođači koji poštuju jedni druge bez obzira na odabranu proizvodnju, a izbačeni su posrednici.

KAKO JE SVE POČELO

Suradnja je započela prije četiri godine kada je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, kao vodeći partner u projektu Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., prijavila projekt AgriShort i time osigurala inicijalna sredstva.

Europski stručnjaci koji se bave uspostavom kratkih opskrbnih lanaca održali  su brojne edukacije i treninge za poljoprivrednike, organizirani su studijski posjeti primjerima dobre prakse u Austriji te su odabrani predstavnici različitih institucija koji čine radnu skupinu za odabir proizvođača.

Nakon raspisanog javnog poziva na koji su se mogli javiti proizvođači, radna skupina je pristupila odabiru. Ocjenjivao se karakter i motiviranost proizvođača za suradnju, njihov imidž i trenutna prepoznatljivost na tržištu, kontrola nad vlastitim distributivnim lancem itd. Posjetilo se imanje svakog proizvođača kako bi se na licu mjesta vidjelo o kakvom proizvođaču i proizvodima se radi.

Osmišljen je vizualni identitet KOL-a, snimljen promotivni video, napravljena je brošura o proizvođačima i ostali promotivni materijal. U tijeku je izrada internetske trgovine za narudžbe i dostavu proizvoda.

Nedavno je osnovana i udruga članova KOL-a "Najbolje 'z Međimurja“ za čiju je predsjednicu odabrana Valentina Hažić iz OPG-a Hažić.

Proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju i dopiru do lokalnog tržišta. Zajednički se naručuje ambalaža, zajednički se koriste skladišta, dostavna vozila i sl.

Ishod su pristupačne maloprodajne cijene za krajnjeg potrošača bez posredničkih marži. Osim toga, kupac dobiva svježe sezonske proizvode od poznatog i provjerenog proizvođača, proizvedene u njegovom okruženju (50 km od proizvodnje/prerade). Kupac je upoznat s tehnologijom proizvodnje i načinom prerade što dovodi do povjerenja između proizvođača i potrošača.

Osim dobrobiti za proizvođače i potrošače, prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj “Najbolje 'z Međimurja“ direktno utječe i na razvitak lokalne ekonomije.

U promotivnom videu pogledajte priču OPG-ova uključenih u kratki opskrbni lanac „Najbolje 'z Međimurja“.

  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve