Vrtlari – pratite vremensku prognozu

Objavljeno: 05. 05. 2015.
Vrtlari – pratite vremensku prognozu

Mnogi od nas svakodnevno prate vremensku prognozu kako bi mogli radove u vrtu prilagoditi vremenskim prilikama. Odabirom vrsta radova u skladu s praćenjem prognoze može se uštedjeti puno vremena. Kako bi bili što uspješniji u vrtlarenju i izbjegli nepotrebne poslove, donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta;

 1. Ako znate da će uskoro pasti kiša, najbolje je vrijeme za sadnju i presađivanje. Kod sadnje prije kiše biljke će se puno lakše primiti nego za lijepog vremena. Biljke će se duže mučiti prilikom prilagodbe na nove uvjete ako sija sunce.
  Ako sadite biljke prije kiše, dovoljno ih je zalijati samo jednom , nakon sadnje, nema potrebe zalijevati ih nekoliko puta što bi obavezno morali raditi ako sadite za sunčana vremena bez naznake kiše.
 2. Ne krećite u borbu s korovima dan – dva prije kiše jer će efekt biti kao da ste presađivali korov po vrtu. Prije kiše iskoristite vrijeme za presađivanja na vrtu.
 3. Korove s dugim korijenjem idealno je čupati nakon kiše kada zemlja dovoljno omekša i mogu se lakše iščupati nego u sušnim uvjetima. Idealan trenutak za čupanje je odmah ili par sati nakon kiše, dok je zemlja još dobro natopljena i cijeli korijen se može bez problema iščupati. U sušnim uvjetima uglavnom će se gornji dio biljke ili korijena odlomiti.
 4. Korov koji ima busenasto plitko korijenje nećete moći čupati nakon kiše. Radi vlage u zemljištu sva zemlja ostaje na korijenju i nemoguće ju je otresti pa se takav korijen često primi natrag.
  Sav korov koji počupate možete kompostirati ili ga iskoristiti kao malč. Rasporedite ga po gredicama i stazama, tako ćete uštedjeti vrijeme odnošenja korova iz vrta, kompostiranja i ponovnog donošenja u vrt. Korov će zaštititi tlo i spriječiti rast drugog korova, a svojim će raspadanjem obogatiti tlo.
 5. Ako ostavite korov po gredicama a padne obilna kiša, postoji opasnost da on natrag živne, čak i ako se suši par dana. Stoga, ako imate puno malča onda ga rasporedite samo po stazama ili ga maknite.
 6. Za vrijeme velikih vrućina i suša nemojte dirati korov ako on nije previše velik i ne smeta rastu biljaka. U takvim uvjetima korov neće posebno rasti, a štitit će biljke od prejakog sunčevog zračenja. Kako bi se uvjerili da korov zaista štiti biljke možete napraviti pokus; jednu gredicu potpuno očistite od korova i jednu ostavite sa korovom, pa promatrajte kako će izgledati biljke na jakim vrućinama.
 7. Ako u vrtu imate biljke u početnoj fazi rasta korov u svakom slučaju treba maknuti iz vrta. U slučaju da je tlo pretvrdo da bi se mogao čupati korov, zalijte ga, pričekajte 10 – 20 minuta da voda omekša tvrdu zemlju i puno ćete lakše moći počupati korov.
  Ekološka poljoprivreda - Sve