Pak – Choi (kineska raštika)

Objavljeno: 05. 09. 2015.
Pak – Choi (kineska raštika)

Pak – Choi, orijentalna vrsta lisnatog povrća relativno slabo poznato kod nas, a puno se koristi u azijskoj kuhinji. Potječe iz centralne Kine gdje se uzgaja već od 5. stoljeća. U 19. stoljeću uzgoj je proširen u Japan, dok se u Europi tek sredinom 20. stoljeća počela eksperimentalno uzgajati.

Danas je važno i vrlo rasprostranjeno povrće. Uspješno se uzgaja i u kontinentalnom i mediteranskom području. Ima kratku vegetaciju do berbe, a ako se uzgaja iz presadnica može biti dobra međukultura. Dobi susjedi su: blitva, grah, mrkva, paprika, krastavci, rajčice, špinat.

Listovi s peteljkama koriste se kao svježa salata, kuhano „na lešo“, kao varivo, a debele lisne peteljke mogu se i pohati. Sadrži oko 95% vode i vrlo je bogata vlaknima. Idealno je dijetalno povrće čiji je okus vrlo sličan kineskom zelju.

Pak – Choi (kineska raštika)

MORFOLOŠKA I BIOLOŠKA SVOJSTVA

Na kratkoj stabljici kineska raštika razvija rozetu lišća poluuspravnog ili uspravnog rasta visine od 20 do 60 cm. Bijele ili svijetlozelene peteljke su mesnate i sočne, duge 10 do 25 cm i široke 3 do 7 cm. Lisna plojka je ovalna ili okrugla, glatka i najčešće tamnozelena. Jedna biljka može imati do 25 potpuno razvijenih listova s ukupnom masom od 100 do 1500 grama. U generativnoj fazi iz vršnog pupa potjera cvjetna stabljika.

Uspijeva na svim tlima gdje i ostale kupusnjače, poželjno je da tlo ne bude kiselije od pH 6. Kineska raštika u kratkom vremenu stvara veliku biljnu masu pa je važna dobra opskrbljenost hranjivima. Zbog plitkog korijena važno je redovito i ravnomjerno navodnjavanje.

Najbrže klija kod temperature od 25 0C, ali može proklijati i na temperaturi od 6 do 35 oC. Za vegetativan rast idealne su blage temperature od 16 oC do 20 oC.

UZGOJ I BERBA

Može se uzgajati izravnom sjetvom na otvorenome i iz presadnica. Dobro podnosi mraz pa je prikladna za uzgoj u jesenskom razdoblju na otvorenome i u zaštićenim prostorima. U izravnoj sjetvi razmak između redova treba biti 40 do 50 cm, a razmak u redu oko 10 cm, prorjeđuje se na razmak od 15 do 20 cm.

Za uzgoj iz presadnica koristi se 100.000 do 150.000 biljaka/ha. Za uzgoj presadnica potrebno je do 30 dana, a zatim se presađuju na otvoreno na istu dubinu na kojoj su bile u lončiću.

Za proljetni uzgoj presadnice se uzgoje u zaštićenom prostoru uz temperature više od 15 0C, sadi se na otvoreno kad više ne prijeti opasnost jačih mrazeva (veljača/ožujak).

Usjev kineske raštike treba pobrati prije nego cvjetna stabljika dosegne 10 cm. Od sadnje do berbe prođe 30 do 60 dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Bere se pažljivim ručnim rezanjem rozete u zoni korjenova vrata jer su lisne peteljke lako lomljive, a plojke osjetljive. Prinosi su obično veći u jesenskom uzgoju nego u proljetnom.

Svoju vrećicu Pak – Choi sjemena ili sjeme neke druge orijentalne vrste možete naručiti na info@lokvina.hr.

  Ekološka poljoprivreda - Sve