Mikrozelenje (microgreens)

Objavljeno: 07. 01. 2019.
Mikrozelenje (microgreens)

Sve popularnije i idealno za zimske dane kada vam vremenske prilike ne dopuštaju uzgoj na otvorenome i konzumaciju vlastito uzgojenog svježeg povrća.

Mikrozelenje (microgreens) su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu.

Za razliku od odraslih biljaka imaju puno veću nutricionističku vrijednost, a konzumirati ih možemo već za 7 do 15 dana nakon sjetve.

Ponekad se mikrozelenje poistovjećuje s klicama, no postoji nekoliko bitnih razlika. Klice su manje od microgreensa, konzumira se naklijano sjeme prije nego se pojave supke i listići, a za uzgoj klica su potrebni samo vlažni uvjeti i određena temperatura. Za mikrozelenje potreban je supstrat za uzgoj, te se konzumiraju stabljike, supke i prvi pravi listići.

Nutritivna vrijednost

Mikrozelenje je bogat izvor vitamina (vitamin C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidansa. Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži 4 – 60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta, a kako se konzumiraju u svježem stanju ne dolazi do gubitka hranjivih tvari koji bi nastao termičkom obradom. Naravno, možete ih i termički obraditi ako želite.

Atraktivnog su izgleda, dolaze u različitim teksturama i bojama, vrlo su intenzivnog okusa, od blagih slatkastih, kiselih do pikantnih i ljutih.

Možemo ih koristiti u salatama, umacima, juhama, sendvičima, ribljim i mesnim jelima, smoothi-ima, kao jestivu dekoraciju ili kao prilog.

Što sve možemo uzgojiti kao mikrozelenje

Kao mikrozelenje najčešće se uzgajaju suncokret, grašak, mungo grah, rotkvica, rotkva, cikla, blitva, brokula, crveni kupus, bosiljak, vlasac i pšenična trava.

Suncokret i grašak te razne rotkvice su manje zahtjevne vrste za uzgoj pa su idealan odabir za početnike dok bi bosiljak, kres salatu, vlasac, ciklu i kupusnjače preporučili za one malo iskusnije.

Vrste iz porodice Solanace (paprika, rajčica, patlidžan) sadrže alkaloide pa se ne uzgajaju kao mikrozelenje.

 
 

Uzgoj

Mikrozelenje se može proizvoditi u zaštićenom prostoru (plastenici, staklenici, tuneli), na otvorenom ili u kućanstvima. Kao supstrat može se koristiti zemlja, treset, pijesak, vlakna kokosa, pamuka i jute, a moguć je i hidroponski uzgoj.

Sve vrste mikrozelenja se mogu uzgajati u zemlji što, ali to ne znači da je ona uvijek najbolji odabir. Nisko rastuće  vrste poput bosiljka bolje je uzgajati na nekom drugom supstratu radi lakše i „čišće“ berbe.

Najvažniji korak kod sjetve mikro povrća je izabrati kvalitetno, certificirano organsko sjeme. Sjeme treba biti od pouzdanih dobavljača koji provode higijensko-sanitarne mjere u proizvodnji i ne smije biti tretirano nikakvim kemijskim sredstvima protiv bolesti i štetnika.

Prije sjetve sjeme treba dobro isprati kako bi uklonili površinske nečistoće. Kako bi ubrzali i omogućili jednoličnije nicanje, neke sjemenke  prije sjetve možemo ostaviti namakati u vodi nekoliko sati uz često ispiranje (npr. suncokret i grašak).

Sjetvu obavljamo gusto u plitke posude s drenažom ( ili rupicama na dnu) koje smo ispunili tankim slojem supstrata za sjetvu (2 cm). Posude s rupicama za odvod viška vode trebaju ispod imati druge nepromočive posude.

Nakon sjetve na vlažni supstrat, sjeme nježno zalijemo, najbolje pomoću špric boce i pokrijemo tamnim poklopcem ili folijom kako bi  se održala vlažnost i optimalna temperatura za nicanje (23 – 26 oC).  Neko sjeme ne podnosi tako visoke temperature (kupusnjače i rotkvice dobro se osjećaju već na 18 stupnjeva). Dobro je na poklopac staviti neki teži predmet ili drugu pliticu sa sjemenom, kako bi bilo ravnomjerno pritisnuto da može ravnomjerno niknuti. Do nicanja držimo na toplome mjestu (otprilike 3 do 5 dana). Čim primijetite da su biljčice proklijale, maknite poklopac i stavite ih na svjetlo.

Kad biljčice niknu potrebno im je dnevno osigurati 12 sati svjetlosti (prirodne ili svjetiljke za uzgoj u zatvorenim prostorima) kako bi dobile lijepu zelenu boju i redovito ih ovlaživati vodom (neke se zalijevaju od ispod). Bitno je supstrat održavati vlažnim, ali ne zalijevati previše kako ne bi došlo do pojave plijesni.  Smanjite temperaturu! Obavezna je dobra ventilacija i odvlaživanje zraka u prostoru u kojem uzgajate, ako primijetite promjene, obavezno promjenite uzgojne uvjete (više/manje svjetla, promijenite temperaturu, uključite ventilatore i odzračivanje).

Berba i skladištenje

Mikrozelenje dospijeva za berbu 7 do 15 dana nakon klijanja ovisno o vrsti, klijavosti i načinu uzgoja. Nakon što mikro povrće naraste nekih 5 - 6 cm i formirani su prvi pravi listići, reže se škarama ili oštrim nožem uz supstrat i spremno je za konzumaciju.

Nakon berbe se preporučuje pranje i što brže hlađenje. Rok trajanja nabranog mikrozelenja je 3 do 7 dana ako se čuva u pravilnim uvjetima.

Na tržište se često plasiraju u posudama u kojima su uzgojeni, no kod neodgovarajućih uvjeta tijekom transporta i skladištenja  može doći do žućenja ili venuća i narušavanja kvalitete.

Poveznice

ekološko sjemeklicemicrogreensmikropovrćemikrozelenjezdrava hrana
  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve