Mikrozelenje
Mikrozelenje
Mikrozelenje (microgreens) su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu. Bogat su izvor vitamina (vitamin C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidansa. Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži 4 do 6 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Vrlo su atraktivnog izgleda, dolaze u različitim teksturama, bojama i okusima. Možemo ih koristiti u salatama, umacima, juhama, sendvičima, ribljim i mesnim jelima, smoothi-ima, kao jestivu dekoraciju ili kao prilog.
Ponekad se mikrozelenje poistovjećuje s klicama, no postoji nekoliko bitnih razlika. Klice su manje od microgreensa, konzumira se naklijano sjeme prije nego se pojave supke i listići, a za uzgoj klica su potrebni samo vlažni uvjeti i određena temperatura. Za mikrozelenje potreban je supstrat za uzgoj, te se konzumiraju stabljike i prvi listovi (supke).
Pročitajte više u našoj brošuri.