Božićna pšenica

Objavljeno: 03. 12. 2019.
Božićna pšenica

Sijanje Božićne pšenice dugačka je tradicija pretkršćanskog porijekla. Pšenica, ponekad i druge vrste žita, je simbol plodne godine i novog života, smatra se najavom plodnosti u nadolazećoj godini. Narodna vjerovanja kažu da gustoća, boja i sočnost vlati pšenice pretkazuju bolju ili lošiju žetvu. Znači ako je pšenica gusta, pune boje i čvrstih vlati bit će dobra žetva ili preneseno, vama će biti bolja, zdravija i uspješnija godina.

Sijanje božićne pšenice nije kompliciran ni zahtjevan posao. Pšenica se tradicionalno sije 13. prosinca na dan Svete Lucije koja slovi kao navjestiteljica boljih vremena.

Potrebna vam je :

  1. posuda za sijanje
  2. pšenica
  3. malo humusa ili vata
 
 

Prije sijanja pšenicu je potrebno namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Zatim ju osušite na papirnatom ubrusu i posijte.

U posudu za sijanje stavite sloj vate ili supstrata za sjetvu, a zatim rasporedite pšenicu. Najpraktičnije su plitke posude u koje stavimo sloj vate, oko 1 cm, a na nju sloj pšenice debljine oko 1 cm. Pažljivo polijemo vodom, toliko da navlažimo vatu koja će pšenici davati potrebnu vlažnost.

Zalijevanje je potrebno svakodnevno, ali prevelika količina vode može uzrokovati truljenje, stoga je pšenicu najbolje ravnomjerno prskati prskalicom. Pšenicu je najbolje staviti na umjereno toplo i svijetlo mjesto, nemojte je držati preblizu izvora grijanja jer bi se mogla posušiti.

Kada naraste pšenicu ošišajte i oblikujte, te ju povežite ukrasnom trakom, a u sredinu možete zabosti svijeću. Osobito lijepo izgleda složite li uz nju tradicionalne plodove, jabuke i orahe u kontinentalnoj Hrvatskoj te naranče, bademe, rogače i suhe smokve na jugu.

Nakon Božića ne bacajte pšenicu već njome nahranite ptičice ili domaće životinje koje će po starom vjerovanju time biti blagoslovljene. Naravno, za takvu namjenu prikladne su organski uzgojene žitarice, a ne komercijalna pakiranja Božićne pšenice, koja su redovito tretirana raznim kemijskim sredstvima. 

Poveznice

božićna pšenicamicrogreensmikrozelenje
  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve