56. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNO – PREHRAMBENI SAJAM AGRA 2018

Objavljeno: 15. 08. 2018.
56. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNO – PREHRAMBENI SAJAM AGRA 2018

U Gornjoj Radgoni, Slovenija, od 25. do 30. kolovoza, održat će se 56. poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA kao najvažniji međunarodni sajam u ovom dijelu Europe.

 

Sajam ove  godine stavlja naglasak na mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Posebna pozornost bit će posvećena cjelinama kao što su hrana iz naše okoline, ekološka poljoprivreda, organski proizvodi za gastronomiju, održivo gospodarenje šumama, kao i poljoprivredna mehanizacija za visoko učinkovitu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Uz Makedoniju koja je ovogodišnja zemlja partner, s nacionalnim i regionalnim izlaganjem predstavit će se i Austrija, Hrvatska, Mađarska, Indija i Poljska. Ukupno, na sajmu AGRA predstavit će se preko 1.840 izlagača iz 32 države na prostoru površine 71.300 m².

Sajam AGRA posjetit će brojni ministri kao i ministarska i gospodarska izaslanstva iz Europe i svijeta. Najznačajnije slovenske institucije predstavit će se na poslovnim B2B susretima i sajamskim prezentacijama.

SKUPŠTINA I RADNI ZBOR CEJE - EUROPSKE UDRUGE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA

Dan prije otvaranja sajma održat će se skupština i radni zbor CEJE - Europske udruge mladih poljoprivrednika, koja će se nastaviti na zajedničkoj konferenciji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. Zaključci konferencije će biti predstavljeni prilikom otvaranja sajma.

Na sajmu će nove vizije biti nadograđene vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane. Predstavit će se vodeći svjetski brendovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih djelatnosti OPG-ova.

Govorit će se o problematici uništavanja invazivnih biljaka, promovirat će se Europsko inovacijsko partnerstvo, na interaktivan način predstavit će se zajednička poljoprivredna politika nakon godine 2020. Zajedno sa savezom seoske mladeži Slovenije priprema se seminar europskih mladih poljoprivrednika gdje će se dati poseban naglasak na različite financijske instrumente za razvoj turizma u ruralnim područjima.

STRUČNE IZLOŽBE I SKUPOVI

Organizirat će se izložbe najraširenijih slovenskih poljoprivrednih životinja u stajama, bit će vrlo bogata izložba goveda, konja, prasadi, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika, nasljednike poljoprivrednih gospodarstava. Kao posebna zanimljivost, bit će predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka, kao i u rekreativnom ( terapeutskom ) jahanju za djecu. 

Nasadi biljne proizvodnje u pokusnom vrtu imat će naglasak na pčelarstvo. Organizirane su razne radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom i oglednom vrtu kao i na trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorata jabuka, kao i u šumsko – parkovnom nasadu.

Biti će prikazana sadnja i sijanje medenih biljaka, konoplje za industrijske, prehrambene i zdravstvene namjene te lana kao stare biljke koja ne smije otići u zaborav.

Pokraj permakulturnog vrta i kućice od slamnatih bala, održivu proizvodnju hrane i održivu gradnju promovirat će Društvo za permakulturu Slovenije i Udruga za gradnju s prirodnim materijalima.

U čast uspješne realizacije slovenske inicijative za Svjetski dan pčela, na sajmu se već gradi pčelinji hram, u kojem će biti predstavljene pčelinje košnice i apiterapija.

Mladi poljoprivrednici imat će prilike sastati se sa svojim kolegama i stručnjacima na mnogim tematskim predavanjima i strukovnim druženjima. Na posebnoj tržnici, na degustaciju i prodaju nudit će se njihova vina i ostali proizvodi, koji su rezultat dodatnih djelatnosti na gospodarstvima. Savez seoske mladeži Slovenije na svojim izložbenim prostorima predstavit će najuspješnije mlade poljoprivrednike kao i mnoge druge zanimljive djelatnosti za djecu i mladež.

Kroz sve vrijeme trajanja sajma, održat će se 150 poslovnih, stručnih, strukovnih, natjecateljskih i zabavnih događaja. Posjetitelji će u Vinskom hramu  moći degustirati nagrađenih vina s ocjenjivanja Vino Slovenija, Gornja Radgona, probati jela iz Agrine kuhinje koja su nagrađena na međunarodnom ocjenjivanju kvalitete prehrambenih proizvoda AGRA. Posjetitelji će se moći okrijepiti s lokalnim i regionalnim kulinarskim specijalitetima, a na ponudi je i biološko certificiran meni, moći će se kupiti domaće delicije i proizvodi.

Na sajmu AGRA održava se i 21. Međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakiranja i logistike INPAK kao i izložba proizvoda koji su sudjelovali na ocjenjivanju „37. Slovenski Oskar za ambalažu“  Sajam AGRA je pravo mjesto za izlagače INPAK-a gdje mogu kvalitetno iskoristiti poslovnu priliku i ponuditi svoja rješenja za pakiranje i ambalažiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostalim izlagačima.

Program i dodatne informacije dostupne su na www.sejem-agra.si.

DIJELIMO 10 ULAZNICA ZA POLJOPRIVREDNI SAJAM AGRA 2018

Za sajam AGRA smo pripremili 10 ulaznica (5×2), a sve što trebate napraviti je do 21. kolovoza poslati e-mail sa svojim imenom i prezimenom, uz naznaku grada iz kojeg dolazite, na e-mail adresu: info@lokvina.hr

Dobitnike ulaznica odabrat ćemo slučajnim odabirom i obavijestiti ih putem elektronske pošte. Dobitnici ulaznica svoje će ulaznice moći podignuti uz predočenje osobne iskaznice na ulazu 1 (sa strane stadiona) – blagajna broj 8.

Sretno svima i vidimo se na sajmu AGRA 2018.

  Novosti o ekološkoj proizvodnji - Sve