Završio 6. sajam alternative i zdravog življenja – Mystic Organica

U nedjelju 18. listopada ove godine završio je šesti po redu sajam Mystic – Organica, međunarodni sajam alternative i zdravog života.

U četiri dana trajanja sajma na Zagrebačkom Velesajmu predstavilo se preko 200 izlagača na 8.500m2, a održano je gotovo 270 sati predavanja, radionica, seminara, prezentacija i okruglih stolova. Četiri cjeline Organica, APItera, KrONOPLJA i ALTERNA tematski su okvir sajma.

  • ORGANICA – zdrava hrana, uzgoj organske hrane, oprema za obradu namirnica, organsko sjeme, aromatično i ljekovito bilje, prirodna kozmetika,
  • APItera – 1. međunarodna izložba pčelarstva,
  • KrONOPLJA – uzgoj industrijske konoplje i proizvodi od konoplje,
  • ALTERNA – nekonvencionalne, alternativne metode i rubna područja znanosti.

Takva isprepletenost sadržaja rezultirala je velikim brojem posjetitelja.

Posebnost sajma je i održavanje eko tržnice na kojoj je bilo moguće kupiti ekološko voće i povrće, eko med, prirodne sokove, zimnicu i slično.

Svoj doprinos sajmu dali smo i mi sa širokim asortimanom sjemena s ekološkim certifikatom. Za uzgoj biljaka otpornih na bolesti i štetnike te dobivanja većih prinosa i bolje kvalitete važno je koristiti kvalitetno ekološko sjeme.

Kako kod nas još uvijek ne postoji značajan ekološki uzgoj sjemena, surađujemo s najboljim europskim proizvođačima ekološkog sjemena i stavljamo ga na naše tržište. Riječ je o malim tvrtkama koje se bave isključivo ekološkim sjemenarstvom ili zadrugama koje okupljaju male lokalne proizvođače ekološkog sjemena. Kod nas ste mogli kupiti sjeme različitih kultivara talijanskog proizvođača Bioseme, austrijskog Reinsaat, slovenskog Amarant, švicarskog Sativa i njemačkog Bingenheimersaatgut. Sjeme s ekološkim certifikatom dobiveno je bez umjetnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, bez GMO-a, a pod strogo kontroliranim uvjetima tako da je oslobođeno od niza štetnih tvari koje  mogu imati negativne posljedice na zdravlje čovjeka.

Na našem izlagačkom prostoru mogli ste pronaći kvalitetno sjeme povrća, začinskog bilja, ljekovitog bilja, neke neobične sorte, ali i veliki izbor sjemena starih sorata.

Svjesni važnosti kvalitetne hrane, a sve intenzivnije upotrebe raznih kemikalija i otrova, nekvalitetnog sjemena, uzgoja u monokulturi, krivih metoda rada održali smo i dva predavanja. Prvo predavanje održano je u petak „Važnost očuvanja sjemenskog materijala i bio-raznolikosti“, a drugo predavanje u subotu „Biodinamičke metode u ekološkoj poljoprivredi“.

Back to Top